Швейцарська компанія стала жертвою шахраїв — замість міді на $36 мільйонів отримала фарбовані камені

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Швейцарська компанія стала жертвою шахраїв — замість міді на $36 мільйонів отримала фарбовані камені

Pixabay

Женевська компанія Mercuria Energy Group заявила, що стала жертвою шахрайства — уклала з турецьким постачальником угоду на купівлю 10 тисяч тонн чорнової міді, але отримала фарбовані камені. Сума договору становила $36 мільйонів.

Про це повідомляє BBC.

Угоду уклали ще влітку 2020 року. Імовірно, ще до початку подорожі з порту Стамбулу до Китаю мідь підмінили брусками, пофарбованими аерозольною фарбою у колір напівочищеного металу.

Mercuria, що є одним з пʼяти найбільших нафтотрейдерів у світі, вимагає компенсації у турецьких і британських судах від постачальника міді Bietsan Bakir. Зі свого боку турецька поліція арештувала кількох фігурантів справи.

«Під вартою підозрювані, які, як вважається, причетні до різних частин цього організованого злочину проти Mercuria», — заявила компанія.

Імовірно, у першу партію контейнерів спочатку завантажили мідь і, щоб запобігти шахрайству, їх запломбували. Але вночі зловмисники відкрили контейнери та замінили мідь на камені. Схему повторили кілька разів. Щоб замести сліди, шахраї встановили фальшиві пломби на контейнерах.

Коли судна вийшли в море, Mercuria виплатила $36 мільйонів пʼятьма платежами. Про шахрайство дізнались тільки в лютому 2021 року — коли кораблі почали прибувати в китайський порт Ляньюньган.

Зазвичай в подібних випадках компанія може звернутися за страховим відшкодуванням, але Mercuria виявила, що тільки один із семи контрактів, укладених турецькою компанією для страхування вантажу, був справжнім. Решта виявилися підробками.