У Каліфорнії вʼязні провернули оборудку й отримали компенсацію по безробіттю на $1 млрд

Автори:
Ангеліна Шеремет, Костя Андрейковець
Дата:

У Каліфорнії 35 тисяч вʼязнів провернули шахрайську схему й подали заяви на виплату по безробіттю з фонду допомоги постраждалим від локдауну. Учасники схеми, серед яких серійні вбивці та засуджені до довічних термінів, могли отримати близько $1 млрд.

Про це повідомляють Politico і NBC.

Увʼязнені організували цілу систему подання заявок. Тільки з березня по серпень із вʼязниць надійшло понад 35 тисяч запитів на $140 млн. Фонд надання допомоги безробітним задовольнив мінімум 20 тисяч таких заявок. При цьому у запитах фігурують 133 засуджених до смертної кари, в тому числі за масові вбивства. Смертники отримали близько $420 тисяч.

Іноді гроші виплачували безпосередньо вʼязням. Іноді гроші отримували родичі. У деяких випадках використовувалися підроблені номери соціального страхування та імена, наприклад Джон Доу або Джон Адамс. Один із заявників взагалі вказав себе як «брудні штани».

Під час перевірки зʼясувалося, що гроші виплатили «ґвалтівникам, торговцям людьми та іншим жорстоким злочинцям». Серед них кілька відомих убивць — Скотт Петерсон (у 2002 році вбив свою вагітну дружину), Кері Стайнер (в 1999 році вбив у парку чотирьох осіб) і Сьюзан Юбенкс (у 1997 році вбила чотирьох синів).

Прокуратура отримала повідомлення з вʼязниць, де після прослуховування телефонних дзвінків вʼязнів стало зрозуміло, що вони вихваляються тим, як обманюють систему допомоги по безробіттю. «Відверто кажучи, вʼязні знущаються з нас», — зазначила прокурор.

Шахрайство стало можливим завдяки тому, що в Каліфорнії, на відміну від інших штатів, не проводилася перехресна перевірка списків увʼязнених зі списками заяв на допомогу по безробіттю. Ситуація зайшла настільки далеко, що прокурори попросили губернатора штату Каліфорнія Ґевіна Ньюсома особисто втрутитись.

Правоохоронці ведуть одразу кілька справ, але не повідомляють про затриманих. Прокурори налаштовані песимістично, вважаючи, що більшість грошей пішла за межі штату або навіть з країни.

Прокурор округу Сакраменто назвала аферу «найбільшим шахрайством з використанням коштів платників податків за всю історію Каліфорнії».