У Туркменістані поліцейських зобов’язали виписувати штрафи за відсутність масок. Офіційно в країні коронавірусу немає

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Усіх поліцейських Туркменістану зобов’язали щодня виписувати щонайменше один штраф за неносіння медичних масок.

Про це пише місцеве бюро «Радіо Свобода».

Міністерство охорони здоров’я країни розсилає громадянам СМС-повідомлення із проханням носити маски та зберігати соціальну дистанцію. Водночас у країні досі офіційно не виявили жодного випадку зараження коронавірусом.

А в столиці Ашгабаті у МВС провели нараду для поліцейських і зобов’язали їх щодня виписувати штрафи за неносіння масок.

«Усьому особовому складу поліції дано розпорядження щодня виписувати щонайменше один штраф за порушення маскового режиму. Заступник міністра [внутрішніх справ] звелів нікому не потурати, зокрема жінкам і людям похилого віку. Навіть якщо вони будуть благати і говорити, що у них немає грошей навіть на хліб, треба наполягти, щоб вони заплатили штраф у будь-який спосіб», — зазначив один із правоохоронців.

Є інформація, що тих, хто не носить маски, залучають до примусової праці та навіть засуджують до адміністративного арешту. Поліцейським, які не виконуватимуть план, доведеться самим платити штраф.

Після цього у країні значно посилився контроль за дотриманням епідеміологічних заходів. Поліція проводить рейди та активно затримує місцевих.

«Затриманим без масок людям поліція виписує штраф у 50 манатів [14 доларів]. Якщо затриманий каже, що не в змозі оплатити штраф, поліція записує всі його особисті дані, фотографує і велить наступного ранку о 6 годині зʼявитися на бавовняне поле. Крім того, що їх зобовʼязують зібрати 40 кг бавовни, їм наказують принести із собою фартухи для збору бавовни і свою їжу», — розповідають жителі країни.

  • Влада Туркменістану не визнає наявності у країні коронавірусу. Наразі там немає жодного офіційно підтвердженого випадку. При цьому вимогу носити маски пояснюють «підвищеним вмістом пилу в повітрі».
  • В одному з районів Туркменістану жителів змушують разом із продуктами купувати ще й фотографії президента Гурбангули Бердимухамедова. Портрет президента коштує близько 20 манатів (5,7 долара). Саме ж фото має розмір 50 х 35. Проте, люди не протестували через це, оскільки магазини були оточені правоохоронцями.