«Реальність не має значення». Конспірологи QAnon прибули до Капітолія подивитися на інавгурацію Трампа, але цього не сталося

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Реальність не має значення». Конспірологи QAnon прибули до Капітолія подивитися на інавгурацію Трампа, але цього не сталося

Win McNamee / Getty Images

Група послідовників конспірологічного культу QAnon прибула 4 березня до столиці США, щоб подивитися на інавгурацію Дональда Трампа — вони вірили в чутки, ніби той візьме владу. За версією теорії змови, експрезидент мав повернути свої повноваження саме в цей день, або пізніше.

Про це пише Business Insider.

У четвер охорона Капітолія у Вашингтоні, округ Колумбія, була переведена в режим повної готовності до повторення подій 6 січня, коли близько тисячі послідовників Трампа, які вірили в конспірологічну теорію про фальсифікацію виборів президента, штурмували будівлю.

4 березня околицями Капітолія ходили лише патрулі Національної гвардії США та прибічники Трампа — через підвищену небезпеку насильства конгресмени взяли вихідний. Серед трампістів була й невелика група послідовників QAnon, що прибула з Каліфорнії.

Конспірологи вірили, що Трамп повернеться до влади саме 4 березня, оскільки раніше обрані президенти складали присягу в цей день. Інавгурацію вирішили проводити 20 січня в 1933 році.

«Якщо цього не станеться, нам, звісно, буде сумно, бо цього не сталося, поки ми були тут, але ми віримо, що це станеться. Просто цього ще не сталося», — сказала 52-річна Карін Карсон, яка прилетіла до Вашингтону разом з чоловіком.

Пара взяла відпустку на тиждень, щоб разом з іншими послідовниками QAnon не пропустити повернення свого обранця до Білого дому. Однак день пройшов спокійно, а Трампа в столиці ніхто не побачив.

Дослідники конспірологічних рухів вважають, що QAnon та інші групи ймовірно вигадуватимуть інші дати, коли експрезидент нібито має повернутися до влади.

«Реальність не має значення. Чи зможуть QAnon пережити ще одне велике розчарування, немає сумніву — вони зможуть», — прокоментував ситуацію редактор фактчекінгового сайту Logically Нік Бачкович.