Тіктокери вигадали розіграш із фейковим попередженням про початок ядерної війни. Експерти попереджають, що це можуть побачити росіяни

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Тіктокери вигадали розіграш із фейковим попередженням про початок ядерної війни. Експерти попереджають, що це можуть побачити росіяни

CristianIS / Pixabay

Тіктокери вигадали черговий розіграш — цього разу доволі жорстокий. Молоді британці вмикають на телевізорах своїх батьків фейкове екстрене повідомлення про можливий ядерний удар і знімають їхню реакцію. Для покоління, яке виросло в епоху Холодної війни, коли загроза глобальної війни була цілком реальною, жарт видався не дуже смішним, пише Daily Mail.

Матір користувача TikTok Шона Перретта ледве не розплакалася, коли він потайки увімкнув на телевізорі запис «екстреної трансляції BBC», що розповідала про вигадану ймовірну загрозу війни.

«Рівень загрози критичний, що означає неминучість атаки», — йдеться у фейковому попередженні.

Хлопець, який має понад 250 тисяч підписників, зафільмував свою налякану матір у той момент, коли диктор закликав залишатися вдома та повідомив про евакуацію населення Лондону та закриття шосе і аеропортів.

«Ядерний удар?.. Мені страшно», — сказала мати тіктокера.

Це відео переглянули 1,4 мільйона разів.

Тіктокер Чарлі Девіс зняв реакцію своєї матері на іншу версію «екстреного повідомлення» про неминучість ядерної війни, де ведучий розповідає про збиття російського літака та стрімку ескалацію збройного конфлікту між Росією й країнами НАТО.

Фейкова трансляція демонструє людей, що в паніці бігають по нічному місту, хоча під час зйомки відео для TikTok на вулиці був день. Перелякана мати тіктокера вибігає на двір, а потім із лайкою кидається на сина, коли усвідомлює, що той її розіграв.

Експерти попереджають користувачів соцмереж бути обережними з подібними розіграшами. За словами Беатріс Гейзер, експерта з ядерної стратегії та професора Університету Глазго, подібні відео можуть «підхопити та сприйняти серйозно параноїдальні росіяни, які всюди бачуть змову».

Для мільйонів британців, які виросли в 1970—1980 роки, загроза ядерної війни була цілком реальною. У розпал Холодної війни в 1980 році уряд Маргарет Тетчер видав «тривожну брошуру», що містила інструкції з виживання на випадок ядерної атаки на Велику Британію.

Однак не всі британці старшого віку реагують на фейкову ядерну загрозу так серйозно. Наприклад, Росс Лоудон із Шотландії записав, як його мати цілком спокійно слухає увімкнений запис із застереженням, не відриваючись від перегляду стрічки в Instagram.

Відео переглянули 2,2 мільйона разів.

Як пояснює професор Гейзер, на піку Холодної війни в 1984 році президент США Рональд Рейган жартома сказав перед мікрофоном, що «бомбардування розпочнеться за п’ять хвилин». Він не знав, що його слова записують. Згодом Радянський Союз почав використовувати цю цитату в антизахідній пропаганді.

«Росіяни не мають почуття гумору, коли йдеться про такі речі», — зауважила Гейзер.

  • В Італії тимчасово заблокували TikTok-акаунти, вік власників яких неможливо визначити. Причиною стала загибель 10-річної дівчинки з Палермо, тіло якої знайшли у ванній разом зі смартфоном. Родичі підозрюють небезпечний челендж з удушенням.
  • МЗС Росії зареєструвалось у TikTok — і перші два відео про Навального, який критикує вакцину «Супутник V». Вони називаються «Не дозволяйте себе обманювати».