«Загадкові моноліти» зʼявилися й в Україні. Один стоїть на Замковій горі в Києві, а інший — на звалищі в Полтаві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Загадкові моноліти» зʼявилися й в Україні. Один стоїть на Замковій горі в Києві, а інший — на звалищі в Полтаві

Типичный Киев / Facebook

Після появи загадкових монолітів у США та в кількох країнах Європи схожі споруди з’явилися й в Україні — на Замковій горі в Києві та на звалищі в Полтаві.

Про першу знахідку повідомляє паблік «Типичный Киев» у Facebook.

За фотографіями та описом споруда нагадує ті, що виявляли у світі раніше, проте вона виготовлена не з блискучого металу. Судячи з усього, український моноліт зроблений з гіпсокартону, пофарбованого в сірий колір.

Як стало відомо пізніше, ця споруда виявилась незаконною рекламною акцією одного з місцевих інтернет-магазинів електроніки.

Другий моноліт знайшов на Макухівському звалищі в Полтаві посеред куп сміття Денис Чернявський, який поділився побаченим у Instagram. Ця споруда, на відміну від київської, зроблена з металу.

  • У листопаді таємничий моноліт знайшли в пустелі штату Юта у США — він був встановлений у віддаленій місцевості серед скель. За даними Business Insider його встановили між 2015 і 2016 роками.
  • Споруду порівнювали з інопланетним монолітом з культової стрічки Стенлі Кубрика «Космічна одіссея 2001 року». За сюжетом фільму моноліт вплинув на еволюцію приматів, які розвинулись у людей. У майбутньому моноліт знайшли під час робіт на Місяці — після цього він передав сигнал на Юпітер, куди вирушила команда астронавтів.
  • Згодом моноліт демонтували тіктокери, що виступають за туризм, безпечний для довкілля, а відповідальність за його встановлення взяла на себе арт-група The most famous artist. Митці хотіли розіграти людство наприкінці «жахливого» 2020 року.
  • Потім моноліти почали знаходити в Румунії та інших локаціях у США, у Нідерландах та у Великій Британії. Відповідальність за моноліт на горі у штаті Каліфорнія взяла на себе група місцевих любителів фантастики. Через кілька днів споруду демонтували молоді люди в камуфляжі з вигуками «Христос є король!». Вони встановили на горі дерев’яний хрест, однак місцеві власті розпорядилися відновити скульптуру.