У Тернополі бізнесмен «перетворить» ресторан на храм, а хостел — на монастир. Так протестує проти карантину вихідного дня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Тернополі власник ресторанів та хостелу Тарас Ковальчук придумав, як оминути карантин вихідного дня. Він вирішив переробити заклади під храм, трапезну та монастир. А щоб реалізувати ідею, Ковальчук створює релігійну організацію, яка носитиме назву «Братство Лисих». Про це бізнесмен розповів у Facebook.

Він каже, що така ідея прийшла після того, як уряд відмовився дослухатися до вимог підприємців не вводити нові карантинні обмеження.

«Почали шукати юридичний механізм, як ми зможемо продовжити працювати у нових умовах. Почали дивитись на досвід інших країн. Запала в око Польща та фітнес-центр, який став церквою. Почали вивчати, виявилось, що церкви не треба, треба просто релігійну організацію. Тому сьогодні [12 листопада] десять однодумців на загальних зборах проголосували про створення релігійної організації «Братство Лисих» та затвердження статуту. На ці вихідні хостел буде працювати у форматі монастиря, [ресторани] «Леліві» — трапезної та «Лисий» — храму», — розповів Ковальчук.

Бізнесмен нагадав статтю 35 Конституції України, яка зазначає, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання, і воно включає свободу безперешкодно відправляти релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Попри це, у самому Тернополі і не планували вводити карантин вихідного дня. За словами мера Сергія Надала, який посилається на думку медиків, запровадження обмежень не вплине суттєво на зменшення кількості хворих.

Крім Тернополя, влада ще низки міст вирішила не дотримуватися карантину вихідного дня. Зокрема, у Львові, Одесі, Миколаєві, Черкасах, Мукачеві, Словʼянську та Краматорську.

  • 11 листопада в Україні ввели карантин вихідного дня. Країна відходить від адаптивного карантину — у всіх містах діятимуть обмеження «помаранчевої» зони. У вихідні, згідно з розпорядженням Кабміну, можуть працювати тільки аптеки, продуктові магазини, СТО, заправки, пошта і транспорт.
  • Карантин вихідного дня розкритикували в Міністерстві культури. Глава відомства Ткаченко заявив, що через локдаун культура та готелі втратять до 50% доходів.