«Дівчатам попи малювали синьою фарбою»: Лукашенко продовжує заперечувати жорстокі побиття протестувальників

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

tut.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжує заперечувати, що під час жорстокого придушення протестів після президентських виборів затриманих катували і били силовики.

Про це він розповів в інтерв’ю російським ЗМІ.

За його словами, 60% протестувальників, яких затримували та доправляли в ізолятори, були «п’яними та прокуреними». Він зазначив, що в цих ізоляторах були конфлікти між затриманими і силовиками, тому що «більшість з них раніше сиділи і мають ненависть до правоохоронців». Тому там і сталися сутички, в яких їм «перепало». Лукашенко також неодноразово наголосив, що співробітників ОМОНу, зокрема в ізоляторі на Окрестіна, не було.

«ОМОНівців на Окрестіна не було. Але все було направлено на них і щоб синці показували — зараз же ми бачимо, що деяким дівчатам попи фарбували синьою фарбою. Що? Ви цього не бачили? Ми можемо вам ці кадри показати. [Фарбували], щоб «ах, ох» показати. На сьогодні вже синців немає», — заявив він.

Водночас, за словами Лукашенка, близько 40 постраждалих силовиків досі лежать у госпіталях, деякі з них навіть із переламаними хребтами.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Генпрокуратура Білорусі створила міжвідомчу комісію, щоб перевірити заяви про побиття протестувальників силовиками після затримання.