«Самі винні». Міністр внутрішніх справ Білорусі прокоментував побиття, затримання та катування протестувальників і журналістів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Самі винні». Міністр внутрішніх справ Білорусі прокоментував побиття, затримання та катування протестувальників і журналістів

Скриншот / Russia Today

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв дав розлоге інтерв’ю російському пропагандистському каналу Russia Today, в якому виправдовував міліцейське насильство щодо протестувальників і журналістів.

За словами Караєва, учасники протестів заздалегідь планують провокації проти міліції і «самі нариваються на співробітників органів внутрішніх справ», «які не збирались робити їм жодних зауважень». Також він заявив, що постраждалі журналісти самі винні в тому, що їх побили.

«Нехай журналісти теж думають, що каміння та кулі, палиці та кулаки летять без розбору… Десь нехай відійдуть на кілька метрів і зі сторони знімають. Але ж ні, лізуть у самісіньке пекло! Самі часом винні», — сказав Караєв.

Він також додав, що спецназ міліції не розбирається, де журналісти, а де протестувальники, оскільки не може «складатися з гімназистів і випускників інституту шляхетних дівчат».

Голова МВС Білорусі відкинув обвинувачення міліції у згвалтуваннях на прикладі неназваного підлітка, який буцімто потрапив після затримання до лікарні з розривом прямої кишки, а насправді лише мав «щось пов’язане зі скулами та щелепою».

Коментуючи відео з побиттям в автозаку міліції, Караєв заявив, що у постраждалого були злочинні наміри та він має довгу історію затримань.

«42 адміністративні затримання. 35 з них — за лінією ДАІ, одне — за нанесення побоїв. Це минулі роки. Одне за перебування у стані сп’яніння у громадському місці… Звичайно, він просто йшов додому, як багато хто з них!» — сказав міністр і додав, що всі протестувальники, які вважають, що були затримані безпідставно, насправді мали злочинні наміри.