Напади французької бурої ведмедиці на іспанських овець викликали екстрені перемовини між двома країнами

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Самка бурого ведведя, випущена у французьких Піренеях, розірвала вісім овець в Іспанії. Через це розпочалися екстрені перемовини між двома країнами. Про це пише ВВС.

Ведмедиця Клаверіна та ще одна самка бурого ведмедя були привезені зі Словенії через дуже маленьку популяцію цих тварин у регіоні. Тут їх жило лише два, і обидва самці.

В Альпійській Словенії мешкає понад 500 бурих ведмедів. Країна допомагає Французькому національному агентству з полювання у дикій природі (ONCFS) знову ввести ссавців у Піренеї, де їх чисельність скоротилася через полювання.

Відомо, що Соріта, супутниця Клаверіни зі Словенії, народила взимку двох ведмежат. До обох ведмедиць прикріплено пристрої стеження.

Ведмедиця Соріта, якій укололи снодійне для транспортування до Піренеїв.

ONCFS

Іспанська сторона хоче, щоб Франція поділилася ключами від трекерів, аби пастухи Наварри могли стежити за пересуванням ведмедиць.

Іспанські ЗМІ повідомляють, що Клаверіна сім раз атакувала район Ронкала в Наваррі. Три атаки були на початку травня, а чотири в листопаді минулого року — перед тим як вона впала в сплячку. Результатом стало вісім мертвих овець.

Іспанський знавець бурого ведмедя Гільєрмо Паломеро сказав, що сухе літо залишило ведмедиць з декількома горіхами та жолудями перед зимовою сплячкою. Хоча Соріта пізніше знайшла дуб з великою кількістю жолудів. Але Клаверіна почала нападати на овець, щоб набрати необхідний їй на зиму жир.

Для запобігання нових жертв пастухи тепер мають сторожових собак породи мастиф.