Пекельце

«Сволочі-американці бачать усе». Лукашенко заявив, що протестувальники отримують «сигнал з космосу»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Mikhail Svetlov / Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що 23 серпня, коли він прибув на вертольоті до Палацу незалежності, протестувальники звідти вже розійшлися, бо «отримали сигнал з космосу» про його наближення. Тому, за його версією, це не він злякався протестувальників, це вони, «отримавши сигнал», поспішили куди подалі.

Про це Лукашенко заявив в інтерв’ю російським ЗМІ. Видання Meduza опублікувала фрагмент відео.

«Я бачив, що робиться в Білорусі. І ви памʼятаєте, вони тоді вперше кинулися сюди — до Палацу незалежності. Ясно, що ми цей варіант прораховували, і так як слід Палац незалежності був захищений. Але коли вони рушили сюди, поруч — в Дроздах, буквально кілометр-два звідси, через озеро у мене вертоліт президентський. Я думаю: я повинен подивитися, що там діється», — каже він.

Лукашенко заявив, що американці «стежать за всім з космосу» і «передають сигнал» у центр під Варшавою для протестувальників.

«Я сідаю в вертоліт, але вони ж, сволочі, американці ж ведуть, вони ж з космосу бачать все, і вони в свій центр під Варшавою дали сигнал, що президентський вертоліт піднявся. І ось як тільки президентський вертоліт піднявся, а це буквально, ну ось якщо напряму, півтора кілометра, так було, по-моєму, — вони [учасники акції] побігли. Вони почали розходитися. [...] Я низько опустився на вертольоті і дивився, коли вони йти почали від Палацу незалежності», — сказав Лукашенко.

23 серпня біля Палацу незалежності відбулася акція протесту. Тоді Лукашенко залишив резиденцію, а повернувся тільки тоді, коли мітингувальники пішли звідти. Після того він показово вийшов до силовиків із автоматом у руках, щоб їм подякувати. Разом з ним був його 15-річний син Микола — у бронежилеті і теж озброєний автоматом.