«Сволочі-американці бачать усе». Лукашенко заявив, що протестувальники отримують «сигнал з космосу»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Сволочі-американці бачать усе». Лукашенко заявив, що протестувальники отримують «сигнал з космосу»

Mikhail Svetlov / Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що 23 серпня, коли він прибув на вертольоті до Палацу незалежності, протестувальники звідти вже розійшлися, бо «отримали сигнал з космосу» про його наближення. Тому, за його версією, це не він злякався протестувальників, це вони, «отримавши сигнал», поспішили куди подалі.

Про це Лукашенко заявив в інтерв’ю російським ЗМІ. Видання Meduza опублікувала фрагмент відео.

«Я бачив, що робиться в Білорусі. І ви памʼятаєте, вони тоді вперше кинулися сюди — до Палацу незалежності. Ясно, що ми цей варіант прораховували, і так як слід Палац незалежності був захищений. Але коли вони рушили сюди, поруч — в Дроздах, буквально кілометр-два звідси, через озеро у мене вертоліт президентський. Я думаю: я повинен подивитися, що там діється», — каже він.

Лукашенко заявив, що американці «стежать за всім з космосу» і «передають сигнал» у центр під Варшавою для протестувальників.

«Я сідаю в вертоліт, але вони ж, сволочі, американці ж ведуть, вони ж з космосу бачать все, і вони в свій центр під Варшавою дали сигнал, що президентський вертоліт піднявся. І ось як тільки президентський вертоліт піднявся, а це буквально, ну ось якщо напряму, півтора кілометра, так було, по-моєму, — вони [учасники акції] побігли. Вони почали розходитися. [...] Я низько опустився на вертольоті і дивився, коли вони йти почали від Палацу незалежності», — сказав Лукашенко.

23 серпня біля Палацу незалежності відбулася акція протесту. Тоді Лукашенко залишив резиденцію, а повернувся тільки тоді, коли мітингувальники пішли звідти. Після того він показово вийшов до силовиків із автоматом у руках, щоб їм подякувати. Разом з ним був його 15-річний син Микола — у бронежилеті і теж озброєний автоматом.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох осіб, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.