Росія для своїх заяв про «брудну бомбу» використала фото зі Словенії 2010 року

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство оборони росії проілюструвало свої заяви про нібито розробку Україною «брудної бомби» фотографіями радіоактивних відходів зі Словенії. Їх зробили ще в 2010 році.

Відповідні заяви російське міноборони оприлюднило ще 24 жовтня.

Цими фото росіяни ілюстрували процес виготовлення «брудної бомби» і розʼяснювали, які радіоактивні елементи в ній можуть бути. Зокрема, це можуть бути уран-235 та плутоній-239.

«При підриві заряду контейнер руйнується, і радіоактивна речовина розпорошується ударною хвилею, створюючи при цьому радіоактивне забруднення місцевості на великих територіях, а також може призвести до променевої хвороби», — погрожували у міноборони рф.

Потім цю фотографію поширили і в міністерстві закордонних справ росії. Але вже 26 жовтня на це звернув увагу словенський уряд. Там наголошують, що словенські радіоактивні відходи утримуються в безпечних умовах і не використовуються для жодних «брудних бомб».

  • Російські пропагандисти (а з ними і міністр оборони рф шойгу) поширюють інформацію, що Україна збирається підірвати на своїй території так звану брудну бомбу — ядерний боєприпас, а потім звинуватити в цьому росію.
  • 23 жовтня голова міністерства оборони росії сергій шойгу говорив з міністрами оборони Франції, Туреччини та Великої Британії. Він розповів їм про так звану брудну бомбу, яку нібито готує Україна. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів на заяви шойгу і зазначив, що росіяни часто звинувачують інших у тому, що самі планують.
  • Міністр оборони України Резніков вважає російську заяву ядерним шантажем. Він обговорив це з міністрами оборони Франції, Великої Британії, Туреччини та США, наголосивши, що Україна відкрита для будь-якої моніторингової місії. Офіційний Вашингтон заявив, що не вірить заяві російської сторони.