У Нідерландах психолог заявив, що продав «порошок для суїциду» більш ніж 100 людям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Нідерландський психолог Вім ван Дейк заявив, що продав «порошок для самогубства» більш ніж сотні людей.

Про це пише The Guardian.

«Я усвідомлюю наслідки своєї історії. Мені все одно. Я хочу, аби соціальне занепокоєння стало настільки сильним, щоб судові органи не могли його ігнорувати. Мені все одно, заарештують мене або посадять у вʼязницю», — пояснив свої дії лікар в інтервʼю De Volkskrant.

Згідно з нідерландським законодавством, лікар може допомогти невиліковно хворому пацієнту добровільно піти з життя тільки у відповідь на «добре продумане, обґрунтоване прохання».

Ван Дейк є членом Coöperatie Laatste Wil, організації, яка виступає за більш ліберальне законодавство щодо евтаназії. Він приєднався до неї у 2013 році після смерті дружини. Ван Дейк розповів, що пропонував людям, присутнім на зустрічах членів організації, залишитися після завершення заходу, щоб він міг продати їм препарат для самогубства по €50 за дозу.

Главу Coöperatie Laatse Wil Йоса ван Війка затримували у вересні за підозрою в причетності до злочинної організації. Повідомляється, що максимальний термін тюремного увʼязнення в Нідерландах за допомогу в самогубстві становить три роки.

  • Кабінет міністрів Австрії погодив законопроєкт щодо надання громадянам права на пасивну добровільну евтаназію або «асистоване самогубство», коли пацієнт з невиліковною хворобою самостійно приймає смертоносний препарат за лікарського схвалення та сприяння.
  • У березні 2021 року Іспанія стала шостою країною в світі і четвертою в Європі, яка узаконила евтаназію. На сьогодні евтаназія, в тому чи іншому вигляді, узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.
  • Наприкінці січня парламент Португалії схвалив в остаточному читанні законопроєкт про легалізацію евтаназії. Однак в середині березня Конституційний суд заблокував цей закон, заявивши, що він неточно описує обставини, які дозволяють добровільний відхід з життя.