У Єрусалимі археологи знайшли приватний туалет, якому майже 3 тисячі років

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Ізраїльські археологи під час розкопок знайшли в Єрусалимі рідкісний стародавній туалет, віком майже 2 700 років. Тоді власні ванні кімнати були розкішшю.

Про це повідомляє Associated Press.

Ізраїльське управління старожитностями заявило, що гладкий різьблений вапняковий туалет знайшли у прямокутній кабіні, яка була частиною маєтку з видом на Старе місто.

«У давнину приватна туалетна кабінка була дуже рідкісним явищем — наразі знайшли всього кілька таких, — сказав керівник розкопок Яков Білліг. — Тільки багаті могли дозволити собі особисті вбиральні».

Він додав, що відомий рабин тих часів одного разу припустив, що бути багатим — це «мати туалет біля свого столу».

За його словами, у септику знайшли кістки тварин і кераміку. Згодом їх проаналізують, щоб дізнатися більше про раціон та спосіб життя людей тієї епохи.

Крім туалету, археологи виявили камʼяні колони тієї епохи та сказали, що поряд був фруктовий сад — це ще один доказ того, що там жили багатії.

  • Єрусалим — стародавнє близькосхідне місто між Середземним і Мертвим морями. Одне з найдавніших міст світу, центр трьох релігій — юдаїзму, християнства й ісламу, столиця стародавнього Юдейського царства. Місто було засноване майже 5 000 років тому, зараз його архітектура є сумішшю памʼяток історії різних культур і народів.