Під час навчань у Болгарії американські військові помилково захопили виробничий цех

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Під час навчань у Болгарії американські військові помилково захопили виробничий цех

US Embassy Kabul Afghanistan / Flickr

Міністерство оборони Болгарії розслідує інцидент, під час якого американські військові помилково вдерлися у виробничий цех у Пловдивському районі.

Про це пише болгарська служба «Радіо Свобода».

11 травня семеро солдатів вторглися в майстерню в селі поблизу Пловдива і, за словами власників, націлили зброю на робітників. Вторгнення зафіксували камери відеоспостереження підприємства.

Потім солдати зрозуміли, що помилися, і покинули цех. Власники майстерні стверджують, що солдати були американцями, бо розмовляли англійською.

Цех розташований поруч із військовим аеродромом у Чешнегирові, біля Пловдива, де тоді проходили масштабні навчання.

Власники цеху подали скаргу у військову поліцію, але відповіді поки не отримали. Посольство США в Болгарії опублікувало заяву, в якій стверджує, що інформація про інцидент надійшла до них у суботу, 29 травня.

У суботу міністр оборони Болгарії Георгій Панайтов заявив, що «союзні військовослужбовці із завданням розчистити територію вийшли за периметр навчань», після чого опинилися в цеху. Він підкреслив, що вони не застосовували насильство проти цивільних осіб і поводилися «професійно». Панайтов також вибачився перед власником і працівниками цеху і зобовʼязався взяти на себе компенсацію в разі матеріального збитку.