У США на заводі зіпсували 15 мільйонів доз вакцини Johnson & Johnson — неправильно змішали інгредієнти

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У США на заводі зіпсували 15 мільйонів доз вакцини Johnson & Johnson — неправильно змішали інгредієнти

SOPA Images / Contributor / Getty Images

У США працівники заводу у місті Балтіморі (штат Меріленд), що виробляє вакцини проти коронавірусу, випадково неправильно змішали інгредієнти і зіпсували до 15 мільйонів доз вакцини Johnson & Johnson (Janssen). Про це повідомляє The New York Times.

Інцидент стався наприкінці лютого на заводі Emergent BioSolutions. На ньому виробляють дві вакцини — Johnson & Johnson і AstraZeneca. Чиновники пояснили цю ситуацію людським фактором. Подія на заводі залишалася непоміченою протягом декількох днів, поки перевірка якості Johnson & Johnson не виявила порушення. На той час було заражено до 15 мільйонів доз. Уся партія наразі перебуває на карантині, жодна доза не покинула завод.

Через плутанину затримуються майбутні поставки доз Johnson & Johnson у США, поки Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів розслідує подію. Очікувалось, що наступного місяця з заводу Emergent BioSolutions мало надійти 24 мільйони доз препарату. Компанія Johnson & Johnson, своєю чергою, вже вжила заходів щодо посилення контролю над роботою заводу, аби у майбутньому уникнути подібного — зокрема, збільшила кількість своїх співробітників, які стежать за роботою Emergent, і запровадила низку нових перевірок. Також наголошується, що помилка не впливає на ті дози Johnson & Johnson, які вже доставили і використовують, а також на ті, які привезуть у Штати наступного тижня (їх виготовили у Нідерландах).

Завод Emergent BioSolutions федеральний уряд залучив до виробництва двох вакцин від коронавірусу минулого року. В обох препаратах використовується одна і та ж технологія із «безпечним» вірусом. Але вектори Johnson & Johnson і AstraZeneca біологічно різні і не можуть один одного заміщувати.

  • Побічні ефекти вакцини Janssen у дослідженні зазвичай були легкими або помірними і зникали протягом декількох днів після вакцинації. Найбільш поширеними були біль у місці інʼєкції, головний та мʼязовий біль, втома, нудота.
  • Janssen уже схвалили США і Канада, а 12 березня Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) дозволила вакцину для екстреного використання в усіх країнах і для поширення в рамках програми COVAX. За цією програмою Janssen отримає й Україна.
  • Також у ВООЗ заявили, що вакцина від коронавірусу Janssen є ефективною проти COVID-мутацій.