Британець заради сміху зробив сайт, на якому можна дізнатися, чи прибрали з Суецького каналу застряглий контейнеровоз

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британець заради сміху зробив сайт, на якому можна дізнатися, чи прибрали з Суецького каналу застряглий контейнеровоз

Suez Canal Authority

Британець Том Ніл створив простенький сайт, з якого легко можна дізнатися, чи прибрали з Суецького каналу контейнеровоз, що сів на мілину та заблокував прохід інших вантажних суден. Оскільки такий перебій в ланцюгу постачання може міцно вдарити по світовій торгівлі, сайт принаймні може оперативно розповісти, що відбувається на нещасливій ділянці каналу в Єгипті, де застрягнув Ever Given.

Назва сайту istheshipstillstuck.com говорить за себе: корабель все ще застряг?

По суті творіння Ніла представляє собою вставку з мапою сервісу VesselFinder, що позначає кораблі у водах світу в реальному часі. Але головна інформація знаходиться вище: це питання, що повторює назву сайту, і відповідь.

Наразі це виглядає так:

«Корабель все ще застряг? Так. Так вже 3 дні, 1 годину й 8 хвилин. Зроблено Томом Нілом заради сміху».

  • 23 березня судно MV Ever Given компанії Evergreen, яке йшло під прапором Панами, сіло на мілину на півдні Суецького каналу. 400-метровий контейнеровоз врізався в берег і повністю перекрив рух. Причиною аварії назвали сильний вітер і бурю.
  • Через блокування каналу ціна на нафту почала зростати. Вхід у канал очікували приблизно 150 великих контейнеровозів, танкерів і балкерів. 25 березня судноплавство в каналі зупинили. Кораблям довелося йти навколо Африки. Власник судна вибачився за перешкоджання світовій торгівлі.
  • У Суецькому каналі почали поглиблювати дно в ділянці з застряглим контейнеровозом. Фахівці хочуть добитися осаду контейнеровоза на 16 метрів, що дозволить зняти його з мілини силою девʼяти буксирів.
  • За підрахунками експертів в галузі судноплавства, блокування каналу щодня затримує рух товарів на загальну суму в $9,6 мільярда. Як наслідок, кожна година простою — втрата $400 млн для світової торгівлі.