Філарет вимагає від Варфоломія томос про визнання патріархом. Інакше він не вітатиме константинопольського клірика в Україні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Філарет вимагає від Варфоломія томос про визнання патріархом. Інакше він не вітатиме константинопольського клірика в Україні

Соколовська Інна / УНІАН

Голова Української православної церкви Київського патріархату вимагає від Константинопольського патріарха Варфоломія надати йому томос про визнання патріархом. В такому випадку його духовенство та віряни «з радістю вкотре вітатимуть» клірика, який відвідає Україну з нагоди Дня Незалежності.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ КП.

Минулого тижня депутатка фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила, що патріарх Варфоломій підтвердив свій приїзд до Києва з нагоди святкування 30-річчя української незалежності — його запросив президент Володимир Зеленський.

Голова УПЦ КП Філарет з цього приводу заявив, що хоче отримати від Варфоломія новий томос.

«Єпископат, духовенство та вірні Української православної церкви Київського патріархату з радістю вкотре вітатимуть як гостя його Всесвятість патріарха Варфоломія на українській землі у випадку, якщо він під час свого візиту вручить томос про надання Українській православній церкві статусу патріархату», — зазначив клірик.

За словами Філарета, визнання УПЦ КП патріархатом з боку Варфоломія буде «довгоочікуваним актом справедливості» та «забезпечить реальну автокефалію».

«Як відомо, саме патріархат не може бути у складі патріархату, а митрополія — може. Лише у статусі патріархату українська церква матиме можливість повноцінно виконувати свою спасительну місію духовної опіки над усіма українцями, які проживають в Україні та поза її межами», — пояснив він.

Філарет також закликав президента Зеленського запитати про новий томос у Варфоломія особисто.