У Росії уповільнили роботу Twitter через відмову видаляти заборонений контент. Але одночасно «впав» сайт Кремля та уряду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

У Росії 10 березня уповільнили роботу соцмережі Twitter через її відмову видалити заборонений контент. Разом з тим у країні повністю або частково зник доступ до сайту Кремля, уряду, Державної думи та, власне, регулятора — Роскомнагляду.

Про уповільнення роботи Twitter йдеться у пресрелізі Роскомнагляду, а про збої в роботі інших сайтів повідомляє Meduza.

Регулятор вирішив уповільнити роботу Twitter у Росії на всіх мобільних і на половині стаціонарних пристроїв, адже компанія «систематично не виконує вимоги з видалення контенту, забороненого у РФ». У відомстві нагадали, що Twitter з 2017 року і до цього часу не видаляє повідомлення, в яких є спроби схилити дітей до суїциду, контент з дитячою порнографією і інформацію про вживання наркотиків. За ці роки Роскомнагляд направив компанії понад 28 тисяч вимог видалити такий контент. Станом на 10 березня 2021 року не видаленими залишаються 3 168 матеріалів із забороненою інформацією. Останнім «яскравим» прикладом називають відмову Twitter видалити заклики до неповнолітніх про вчинення масового суїциду 3 березня 2021 року. Якщо сервіс продовжить ігнорувати вимогу Роскомнагляду, його навіть можуть заблокувати.

Зазначимо, що Twitter — не єдина соцмережа, яка відмовилась видаляти контент на вимогу Роскомнагляду. 5 березня за це оштрафували «Однокласники» на 4 мільйони рублів ($54 тисячі), а «ВКонтакте» — на 1,5 мільйона рублів ($20 100).

Водночас, як повідомляє Meduza, 10 березня офіційний сайт Кремля перестав працювати у багатьох користувачів в Росії і за кордоном. Також з перебоями працюють або не працюють взагалі офіційні сайти уряду, премʼєр-міністра, Ради Федерації, Держдуми і Роскомнагляду. Причини події що неясні. Користувачі сайту Downdetector скаржаться на збої в роботі «Ростелекому» — одного з найбільших провайдерів країни.

Речник Кремля Дмитро Пєсков прокоментував ситуацію — заявив, що у нього все відкривається, й порадив чекати на пояснення Міністерства цифрового розвитку та звʼязку.

Пізніше Міністерство все ж пояснило проблеми з доступом до державних сайтів — це повʼязано зі збоями в роботі обладнання компанії «Ростелеком». Із уповільненням роботи Twitter немає жодного звʼязку.

Це не перший захід Роскомнагляду щодо роботи соцмереж. Так, наприклад, у середині квітня 2018 року в Росії заборонили Telegram після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. Проте розблокувати додаток вирішили 18 червня 2020 року. Попри заборону, Telegram два роки продовжував переважно стабільно працювати в Росії, а Роскомнагляд увесь цей час намагався обмежити до нього доступ.

  • Нагадаємо, 1 листопада 2019 року в Росії набули чинності зміни до законів «Про звʼязок» і «Про інформацію», які передбачають створення ізольованого інтернету. За новим законом, увесь трафік у Росії має проходити через спеціальні точки обміну, які будуть зафіксовані в окремому реєстрі Роскомнагляду.