Британські спецслужби забули прибрати згадку про свою участь у дослідженні сільгоспдронів. Очевидно, апарати мають бути шпигунськими

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британські спецслужби забули прибрати згадку про свою участь у дослідженні сільгоспдронів. Очевидно, апарати мають бути шпигунськими

Guille . / Flickr

Британське агентство контррозвідки MI5 виявилося причетним до дослідження використання дронів для сільськогосподарських потреб. Це стало відомо через помилку спецслужби, що випадково залишила свою кодову назву у відкритих документах. Судячи з усього, проєкт мав шпигунське призначення.

Про це пише The Guardian.

Згідно з документами Імперського коледжу Лондона, проєкт мав на меті використання дронів для підзарядки віддалених сільськогосподарських датчиків. Замовником проєкту виступило таке собі Бюро державних комунікацій — цю малозрозумілу назву використовує саме MI5.

Служба зовнішньої розвідки MI6 одразу попросила коледж прибрати з публічних документів згадку про Бюро державних комунікацій, однак її встигли побачити журналісти. Джерела The Guardian у спецслужбах підтвердили свою причетність до дослідження та пояснили його суть.

Безпілотники планують використовувати для непомітної підзарядки стаціонарних шпигунських пристроїв — як-от камери, жучки тощо. Встановити засоби прослуховування чи стеження значно простіше, ніж підтримувати їхній заряд.

Високі технології — не новинка для британських спецслужб. MI6 одного разу використала фальшивий камінь, в якому містилося електронне обладнання для збору інформації в Москві. У 2006 році ФСБ Росії опублікувала зйомку ймовірно британського шпигуна, який піднімає «камінь» з дороги.

Джерела в MI5 зазначили, що для таких операцій за кордоном можна використовувати дрони — зокрема в нічний час.

Як свідчать документи, апарат і датчики, які він обслуговує, мають працювати у віддалених екстремальних умовах. Пізніше стало відомо, що один з учасників проєкту звільнився та переїхав працювати до Китаю в компанію Huawei, однак джерела в спецслужбі переконані, що витоку даних не сталося.