Китай схвалив лікування коронавірусу засобами «традиційної медицини», яку підтримує президент Сі Цзіньпін

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай схвалив лікування коронавірусу засобами «традиційної медицини», яку підтримує президент Сі Цзіньпін

vhines200 / Flickr

Китай схвалив використання для боротьби з коронавірусом трьох препаратів з «традиційної медицини», створених «за старовинними китайськими рецептами». Регулятор лікарських засобів вважає, що дозвіл розширить можливості для оздоровлення.

Про це повідомляє CNN.

«Традиційні ліки» — це гранули з рослин, які використовували як додаткові засоби захисту на початку пандемії. Як вважає державний регулятор, їхня користь підтверджена «передовими академіками та експертами».

Усі препарати вважаються такими, що мають ефект «детоксу» та нібито допомагають прочистити легені й вивести з них мокротиння. Безпечність та ефективність засобів традиційної китайської медицини не доведена жодними науковими дослідженнями, але її прибічники посилаються на те, що рецепти не змінювалися протягом сотень років.

Найбільшим прибічником таких препаратів у Китаї є його президент Сі Цзіньпін, який вважає «традиційну медицину» національним здобутком.

«Традиційна медицина — це скарб китайської цивілізації, що втілює мудрість нації та її людей», — говорив Сі на конференції з «традиційної медицини» у 2019 році.

З початком пандемії він, зокрема, закликав лікарів застосовувати як «західні», так і «традиційні» методи лікування коронавірусу. За даними Міністерства науки і технологій, десятки тисяч хворих на коронавірус китайців отримували традиційні засоби одночасно з противірусними ліками.

В управлінні з традиційної китайської медицини в березні 2020 року говорили, що препарати на основі давніх рецептів покращують здоров’я всього тіла та посилюють імунітет, а також стимулюють можливості пацієнтів реабілітуватися після одужання.

За даними управління, пацієнти, яким давали ліки та традиційні препарати, одужували на 33% швидше. Оскільки вже наприкінці березня Китай майже повністю взяв пандемію під контроль, карантинні обмеження в більшій частині країни зняли, і власті завдячували цим саме «традиційній медицині».

У січні цього року традиційні препарати почали видавати поліції, щоб посилити імунітет проти коронавірусу. Нині Пекін хоче розширити галузь «традиційної медицини», чия капіталізація наприкінці 2020 року становила вже $420 млрд. Влада планує підготувати за 10 років близько 100 тисяч фахівців з «традиційної медицини». Таку дисципліну хочуть додати навіть до шкільної програми.

Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила традиційні китайські препарати ще в 2018 році, але на початку пандемії випустила попередження, в якому не рекомендувала використовувати ці засоби для лікування коронавірусу. Згодом попередження прибрали з сайту організації.

Критики «традиційної медицини» вважають, що ВООЗ не звернула увагу ані на відсутність наукових доказів ефективності таких препаратів, ані на токсичність деяких рослин, які використовують для їхнього виготовлення. У свою чергу зоозахисники заявляють, що розширення галузі традиційних препаратів загрожує диким тваринам — тиграм, панголінам, ведмедям та носорогам, оскільки їх вбивають для одержання компонентів «традиційних ліків».

  • Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що його країна досягла «чуда» й перемогла крайню бідність. Проте деякі експерти сумніваються в тому, як визначили перемогу над бідністю. Наприклад, вони припускають, що Китай навмисно встановив низький критерій у визначенні бідності — у країні це заробіток менше $620 доларів на рік, або $1,69 на день. Це можна порівняти із граничним значенням Світового банку — $1,90 на день.
  • Китай взяв на озброєння дезінформацію про нібито штучне походження коронавірусу з американської військової лабораторії, яку потім поширив по всьому світу. Це спричинило катастрофічні наслідки для боротьби з пандемією в кількох країнах.