Через жорсткі коронавірусні обмеження в КНДР російським дипломатам довелося їхати додому на ручній дрезині

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Через жорсткі коронавірусні обмеження в КНДР російським дипломатам довелося їхати додому на ручній дрезині

МЗС Росії

Через пандемію коронавірусу Північна Корея стала ще більш закритою ніж раніше, і кілька місяців не пропускає через кордон ані життєво важливі для економіки вантажі, ані пасажирські рейси. Торік країну покинула більшість іноземних дипломатів, а тим, хто залишився, не можна навіть виїжджати за межі Пхеньяна.

Meduza розповідає, як група російських дипломатів поверталася додому в умовах заборони користування громадським транспортом і закритих кордонів.

У лютому група з восьми співробітників посольства Росії в КНДР вирішила виїхати на батьківщину, але в умовах епідемічних обмежень подорож до кордону та його перетин виявилися важкою справою.

Спершу росіяни їхали з Пхеньяна 32 години потягом, а потім дві години автобусом до найближчого до кордону населеного пункту. Межа між Росією та КНДР проходить по річці Туманна, єдиний міст через яку — залізничний.

Щоб перетнути кордон в умовах відсутності міжнародного залізничного сполучення з Північною Кореєю, росіянам довелося поїхати на ручній дрезині, яку виготовили заздалегідь. Дипломати та їхні родичі спакували на платформу речі та взялися працювати руками.

У такий спосіб вони проїхали небагато — лише один кілометр. На батьківщині росіян зустріли співробітники владивостокського відділення МЗС, посадили в автобус та відвезли до найближчого аеропорту.

  • Із КНДР утік дипломат, який очолював важливе посольство в Кувейті. Він став одним з багатьох, хто останніми роками подався шукати політичного притулку за кордоном. Тенденція може свідчити про поступове віддалення еліти від лідера Кім Чен Ина. Інший північнокорейський дипломат, який утік у 2016 році, став депутатом у Південній Кореї.
  • Режим Кім Чен Ина в КНДР навряд відмовиться від ядерної зброї, проте цілком може зменшити свій арсенал в обмін на послаблення міжнародних санкцій, що скалічили економіку цієї закритої тоталітарної країни. На переконання одного з біглих дипломатів, доля режиму Північної Кореї залежить від наявності ядерної потужності.