Лукашенко заявив, що за нього проголосували 6 мільйонів людей — але на вибори навіть прийшло менше

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Лукашенко заявив, що за нього проголосували 6 мільйонів людей — але на вибори навіть прийшло менше

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів 28 січня нараду з питань вдосконалення законодавства. Він заявив, що за нього на останніх президентських виборах, які відбувалися з порушеннями і без міжнародних спостерігачів, проголосували 6 мільйонів громадян. При цьому на самі вибори прийшло менше людей.

Заяву Лукашенка цитує його пресслужба.

Він зазначив, що в Білорусі є і завжди були люди, які його не підтримують, але необхідно зважати на думку більшості.

«Ми знали, що є люди, їх було чимало — пів мільйона. Вони і раніше (приблизно стільки) не голосували за чинного президента. Точно так сталося і на останніх виборах. Але треба ж розуміти, що близько 6 мільйонів проголосували за чинну владу, за чинного президента», — заявив Лукашенко.

Проте назване ним число не збігається з даними ЦВК — за «офіційними даними», загалом у голосуванні на президентських виборах 2020 року взяли участь 5 818 955 виборців. За Лукашенка віддали 4,661 мільйона голосів, за опозиціонерку Світлану Тихановську — 588 619.

Зазначимо, за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10%, а перемогла на виборах саме Тихановська.

  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають від серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».