Британія буде підсипати білкам у горіхову пасту оральні контрацептиви, аби зменшити їх чисельність

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Британія буде підсипати білкам у горіхову пасту оральні контрацептиви, аби зменшити їх чисельність

Osman Köycü / Unsplash

Уряд Великої Британії визначився, як буде контролювати чисельність сірих білок — у годівниці їм будуть підкладати горіхову пасту з оральними контрацептивами.

Про це повідомляє BBC.

Сірі білки — порівняно новий вид для Британських островів. Їх завезли наприкінці ХІХ століття з Північної Америки. Відтоді вони практично витіснили з лісів і парків рудих білок. Міністр у справах навколишнього середовища стверджує, що сірі білки та інші інвазивні види завдають шкоди лісам на сотні мільйонів фунтів щороку. За оцінками експертів, у Британії мешкають близько трьох мільйонів сірих білок. Вони обгризають кору з молодих дерев, особливо їм подобаються цінні широколисті породи, наприклад дуби, і підривають урядову екологічну програму з посадки нових лісів.

Проблемою білок опікується обʼєднання природоохоронних і лісозахисних рухів UK Squirrel Accord. Саме воно у 2017 році вперше запропонувало давати тваринам контрацептиви і відтоді експериментувало з різними способами їх згодовувати.

Торік вони випробували спеціальну модель годівниці, в яку не може проникнути жодна інша тварина, окрім сірої білки. На годівницю нанесли фарбу-маркер, яка на шерсті білки світилась в ультрафіолетових променях. Таким чином екологи встановили, що близько 90% білок, що мешкають у лісі, побували в годівниці по декілька разів, що може забезпечити бажаний ефект.

Урядове Агентство зі здоровʼя тварин і рослин вважає, що за кілька років поголівʼя сірих білок знизиться в 10 разів.