У TikTok став віральним тег на підтримку Навального: автори закликають іти на мітинги та знімають зі стін портрети Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У російському сегменті TikTok після арешту опозиціонера Олексія Навального у тренди вийшли кілька хештегів на підтримку політика, серед них — #свободунавальному та #23января.

Під ними підлітки масово публікують відео, закликаючи виходити на мітинги цієї суботи (23 січня) та знімають зі шкільних стін портрети президента Росії Володимира Путіна.

Користувачі вже опублікували тисячі роликів. Сумарно під тегом #свободунавальному їх переглянули понад 83 мільйони разів, а під #23января — 77 мільйонів.

На роликах підлітки засуджують арешт опозиціонера та розповідають, як збираються виходити «погуляти» цієї суботи. Також у відео публікують реакції на розслідування Фонду боротьби з корупцією Навального про «палац Путіна».

Реакція Кремля на заклики у соцмережах не забарилася. Роскомнагляд вимагає від TikTok видаляти такі заклики, а генеральна прокуратура Росії взагалі просить заблокувати доступ до сайтів, які поширюють інформацію про мітинги 23 січня.

Нагадаємо, у день свого арешту Навальний закликав прихильників виходити на вулиці 23 січня. У цей день заплановані акції у багатьох містах Росії, які влада не погоджує. Також підтримали Навального багато зірок російського шоу-бізнесу та блогери. У Фонді боротьби з корупцією пообіцяли компенсувати всі штрафи, які отримають учасники мітингів.

  • 17 січня Навальний прилетів до Москви і був затриманий в аеропорту «Шереметьєво» . Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні — йому дали 30 діб арешту. Політик пробуде у СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого.
  • На наступний день після арешту антикорупційний фонд Навального опублікував нове розслідування про Путіна, а якщо точніше, про його палац площею як 39 князівств Монако. У Кремлі розслідування назвали лохотроном.