Трамп помилував розробника безпілотних машин, який вкрав секрети Google та заснував культ штучного інтелекту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп помилував розробника безпілотних машин, який вкрав секрети Google та заснував культ штучного інтелекту

geralt / Pixabay

Незадовго до закінчення президентських повноважень Дональд Трамп помилував колишнього співробітника Google, який вкрав документи технологічного гіганта, що становлять комерційну таємницю. Після цього чоловік влаштувався на роботу до Uber, аж поки його не засудили в 2020 році.

Про це пише The Guardian.

40-річний інженер Ентоні Левандовскі вкрав документи з проєкту безпілотних машин Google — Waymo, в якому працював. У серпні минулого року його засудили за це до 18 місяців ув’язнення.

Помилування Левандовскі стало сюрпризом. У документах Білого дому зазначається, що він вчинив єдине правопорушення, визнав свою провину, а суддя, який засудив чоловіка за крадіжку документів, назвав його «блискучим інженером і новатором, який потрібен країні».

Ентоні Левандовскі

Kaxelrod / Wikipedia

При цьому суддя описав крадіжку як «найбільший злочин щодо комерційних таємниць», який він коли-небудь бачив, і відмовив у клопотанні захисту Левандовскі про відбування покарання вдома, оскільки це дозволить «кожному майбутньому видатному інженеру красти комерційні таємниці».

Через пандемію коронавірусу Левандовскі так і не поїхав до тюрми, і слухання щодо ув’язнення були призначені на лютий 2021 року. Завдяки президентському помилуванню він залишиться на волі.

Левандовскі був провідним розробником безпілотної системи керування автомобілями, і заробив славу ще в 2004 році, коли винайшов автономний мотоцикл для конкурсу інновацій, організованого Пентагоном.

Вже відомий інженер заснував свій стартап 510 Systems, який у 2011 році поглинула Google. У складі компанії він працював над проєктами безпілотних систем управління авто до 2016 року. Перед звільненням він домовився про працевлаштування до Uber і завантажив понад 14 тис. документів Google.

Питання про передачу цих документів Uber стало предметом масштабної судової боротьби, яка завершилась компенсацією для Google в розмірі $245 млн і ув’язненням Левандовскі.

Ентоні Левандовскі (праворуч) разом з іншими розробниками безпілотних авто на виставці інноваційних технологій Mostra Convegno Expocomfort Exhibition 2016.

Transport Topics / Flickr

Таким чином інженер став одним із 143 помилуваних в останній день Трампа у Білому домі. Левандовскі «заплатив значну ціну за свої дії та готовий присвятити свої таланти спільному благу», йдеться в заяві про помилування.

Цікаво, що до початку судового переслідування Левандовскі встиг заснувати власну компанію з виробництва безпілотних авто, а також церкву, що закликає поклонятися божеству на основі штучного інтелекту, розробленому завдяки доступним людству комп’ютерам і програмам.

Станом на весну 2020 року церква Левандовскі припинила своє існування.

  • Дональд Трамп в останні години своєї каденції вирішив помилувати Стіва Беннона, праворадикального ідеолога, який допомагав вести передвиборчу кампанію в 2016 році та короткий час працював стратегом Білого дому. Влітку 2020 року його затримали за розтрату коштів, призначених для будівництва стіни на кордоні з Мексикою.
  • Кілька учасників штурму Капітолія 6 січня заявили під час допитів, що сподівалися на помилування, оскільки діяли за вказівками Дональда Трампа.