У Москві поліція у Telegram наймає за гроші понятих. Студентам обіцяють до 3 тисяч рублів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поліція Москви у закритих чатах у Telegram наймає за гроші студентів московських вишів на ролі понятих. За допомогу в оперативній роботі студентам платять від 1 до 3 тисяч рублів.

Про це йдеться у розслідуванні журналіста газети «Коммерсантъ».

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу Росії, понятий — це не зацікавлена у результаті кримінальної справи особа, і її підкуп вважається злочином.

Журналіст дізнався про чат від знайомого, який надіслав йому скриншот. Після перевірки він звʼязався з одним із учасників чату, який розповів, що сидить у чаті вже рік і встиг «попрацювати» мало не в кожному УВС Москви.

Поліцейські в основному зацікавлені в студентах і використовують у листуванні сленг — «зʼїздити на іспит» (приїхати на підробіток) або «отримати залік» (переказ грошей за роботу). За гроші студентам пропонують бути не тільки понятими під час обшуків, а й допомагати при описах або ж фотографувати томи справ.

Виявилося, що подібних чатів є чимало. Кореспондент видання Meduza Іван Голунов опублікував скриншоти зі схожого чату на 196 осіб, у якому слідчі УВС Західного округу Москви пропонують підробіток понятим.

Головне управління МВС по Москві після публікацій журналістів заявило про початок внутрішньої перевірки.