На виставці в Москві встановлять дві фігури глави НКВС Лаврентія Берії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
На виставці в Москві встановлять дві фігури глави НКВС Лаврентія Берії

Російська державна компанія «Росатом» планує встановити дві фігури радянського діяча Лаврентія Берії в павільйоні атомної енергії на території ВДНГ в Москві.

Про це пише сайт «Открытые медиа».

«Берія очолював «Атомний проєкт СРСР», і завдяки його організаторським здібностям Радянському Союзу «вдалося в найкоротші терміни зруйнувати монополію США на ядерну зброю», — пояснили виданню у пресслужбі «Росатому».

Фігуру глави Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР планують встановити в експозиційній зоні, присвяченій радянському атомному проєкту. За створення експозиції «Росатом» заплатить 1,28 мільярда рублів ($17,44 мільйона).

Експонати розмістять у двох зонах виставки: «Бомбардування японських міст і закінчення Другої світової війни» та «Семипалатинський полігон і випробування заряду РДС-1 (першої радянської атомної бомби)».

Загалом для музейної експозиції виготовлять 27 фігур. Крім Берії, її героями стануть академіки Ігор Курчатов, Юлій Харитон і Віталій Хлопін, генерал-лейтенант держбезпеки Авраамій Завенягін, генерал-лейтенант НКВС Павло Судоплатов та інші учасники радянського атомного проєкту.

Лаврентій Берія очолював НКВС у 1938—1945 роках. З 1941 року і до арешту в 1953 році був також заступником голови Ради міністрів СРСР, саме на цій посаді він з літа 1945 року курирував проєкт зі створення радянської атомної зброї. Улітку 1953 року, після смерті Йосипа Сталіна під час внутрішньопартійної боротьби за владу він був заарештований і в кінці того ж року розстріляний.

Берія так і не був реабілітований: постановою Військової колегії Верховного суду Росії від 29 травня 2002 роки як організатор політичних репресій він був визнаний таким, що не підлягає реабілітації.