Мавпи розуміються на економіці — за цінні вкрадені речі вони вимагають більший викуп у туристів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мавпи розуміються на економіці — за цінні вкрадені речі вони вимагають більший викуп у туристів

Gregory Naud / Flickr

Нахабний наче мавпа — поширений вислів, що насправді має підґрунтя. Мавпи в індуїстському храмі Улувату, що на острові Балі в Індонезії, часто крадуть речі відвідувачів і, як показало дослідження, розуміють їхню цінність, пише CNN.

Дорослі довгохвості макаки достатньо розумні, щоб порівнювати між собою речі, вкрадені в гостей храму — торби, капелюхи, окуляри, планшети чи телефони — і усвідомлювати, скільки харчів чи інших речей можна отримати як викуп.

Jorge Franganillo / Flickr

Мавпи віддадуть вкрадене лише тоді, якщо вважатимуть викуп за цінну річ відповідним. Науковці вважають, що така поведінка демонструє безпрецедентний процес прийняття економічних рішень серед тварин.

Група дослідників з канадських та індонезійських університетів виявила, що здатності використовувати речі як символічні інструменти для вимагання їжі та більш успішного бартеру мавпи набувають із віком і досвідом.

Довгохвості макаки мають чіткі асоціації між цінними речами та кількістю і якістю їжі для обміну, які б вони вважали прийнятними. Зокрема, старші мавпи обирають більш цінні речі для крадіжки — наприклад, електроніку.

Науковці проводили дослідження протягом 273 днів, фільмуючи мавп у храмі — ті роздивлялися відвідувачів, непомітно підкрадалися до них, хапали речі та тікали вбік, де й чекали на пропозицію обміну.

DavideGorla / Flickr

Дорослі мавпи брали більше харчів за дорожчі речі і менше — за дешевші. Вчені вважають економічні рішення доволі складними викликами для тварин, із якими ті зрештою можуть впоратися. Такі практики характерні лише для певних популяцій та за умови обміну досвідом між поколіннями.

Дослідники зазначають, що мавпи у храмі Улувату — це перший приклад символічної економіки серед тварин, які живуть на волі.

Marufish / Flickr

  • Зоологи виявили новий вид мавп, про існування якого підозрювали раніше, але не мали достатньо даних. Завдяки знайденому калу та малочисельним музейним експонатам вдалося встановити, що в родині давно відомих лангурів у М’янмі є досі не вивчений вид — і він під загрозою зникнення.
  • Інтелектуальний розвиток деяких птахів дозволяє їм конкурувати з людиноподібними мавпами. Зокрема, молоді круки мають кращі здібності до обчислення, ніж орангутани та шимпанзе.
  • Виявляється, використовувати інших тварин для власних потреб вміють не лише люди та мурахи, але й риби — вони одомашнюють рачків. Для покращення врожаїв водоростей помацентрові риби призвичаїлися заводити ракоподібних — вони їх захищають, а ті в обмін виробляють добрива.