НАЗК випустило тест про «корупційних щасливчиків», які уникнули відповідальності через рішення КСУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) опублікувало тест про чиновників, які уникнули відповідальність за недостовірні відомості у своїх деклараціях після рішення Конституційного суду.

У тесті — десять запитань. Там, зокрема, фігурують суддя КСУ Ірина Завгородня, мер Житомира Сергій Сухомлин, колишній глава ОДА Запорізької області Костянтин Бриль, очільник СБУ у Миколаївській області Віталій Герсак. Пройти тест можна тут.

Зокрема, з нього стає відомо, що Завгородня не задекларувала автомобіль чоловіка, а Сухомлин не зазначив у декларації за 2018 рік корпоративні права дружини на суму 2 млн 750 тисяч грн.

У НАЗК додають, що з 2015 року зареєстрували понад 4,7 тисячі кримінальних проваджень про неправду у деклараціях. З них — 1 239 були направлені до суду з обвинувальним актом. Усі справи, в яких суд ще не ухвалив рішення, будуть закриті.

«Конституційний суд своїм рішенням врятував від відповідальності посадовців за порушення у деклараціях за усі попередні роки. Це питання неможливо вирішити вже жодним законом», — наголошують у НАЗК.