Скарб колекціонера Фенна знайшов 32-річний студент. Розкрити його імʼя сімʼю колекціонера зобовʼязав суд

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Скарб колекціонера Фенна знайшов 32-річний студент. Розкрити його імʼя сімʼю колекціонера зобовʼязав суд

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Скарби, заховані колекціонером Форестом Фенном у Скелястих горах на півночі США, відшукав студент з Мічигану.

Про це пише The New York Times.

У 2010 році Фенн заявив, що сховав у Скелястих горах скарб вартістю до $5 мільйонів. Інструкцію, як знайти схованку, Фенн закодував у вірші, якого в 2010 році розмістив у своїй книзі. З того часу понад 350 тисяч осіб марно намагалися розшифрувати твір, а дехто з шукачів скарбів навіть загинули.

В результаті скарб у червні 2019 року виявив 32-річний студент Джек Стюф. Про це написав онук нині покійного Фенна. Форрест Олд написав у понеділок, що його сімʼя була змушена оприлюднити імʼя Стюфа через постанови федерального суду, в яких фігурував покійний колекціонер.

«Ми вітаємо Джека з відшуканням скрині зі скарбами і ми сподіваємося, що це підтвердження допоможе розвіяти домисли, конспірологічну нісенітницю і відмови прийняти правду», — написав Олд.

Стюф не відразу відповів на запити щодо коментарів, але розповів журналу Outside, що він дізнався про захований скарб Фенна у 2018 році і став одержимий його знахідкою. Він також не розповів, де знайшов скриню зі скарбами. «На жаль, я — мілленіал, і мені потрібно сплатити студентські позики, тому було б нерозумно продовжувати володіти скарбом Фенна», — пояснив він.

Через два дні після повідомлення про знахідку, 8 червня, адвокат з Чикаго подав позов до окружного суду США в Санта-Фе проти Фенна і анонімної особи, яка знайшла скарб. Адвокат Барбара Андерсен заявила, що після того, як вона кілька років морочливо розшифровувала вірш Фенна і зʼясовувала приблизне місцезнаходження скарбу, хтось зламав її мобільний телефон і вкрав конфіденційну інформацію, яка привела його до скарбу. У своєму позові Андерсен просить суд заборонити продаж предметів зі скрині на аукціоні і передати скриню їй.