Американка через три роки повернула до Національного музею Риму вкрадений шматок мармуру

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Керівництво Національного римського музею отримало громіздку посилку з-за кордону зі шматком мармуру. У коробці була записка, в якій жінка на імʼя Джесс вибачалась за те, що вона така «американська засранка», і повідомила, що повертає те, що їй не належить.

Про це повідомляє The Guardian.

На мармурі чорним маркером було написано «Сему. Люблю. Джесс. Рим, 2017 рік». Імовірно, цей напис був адресований хлопцю.

«Я почуваюся жахливо, тому що не тільки вкрала цей предмет, але й написала на ньому. Це була велика помилка з мого боку. Тільки тепер, ставши дорослою, я розумію, наскільки це було бездумно і підло», — розповіла Джесс. Вона сказала, що намагалася стерти напис, але її спроби були марними.

Невідомо, звідки саме Джесс поцупила цей шматок мармуру — можливо, з Римського форуму, який був політичним серцем Римської імперії.

Стефан Верже, директор Національного римського музею, повідомив газеті Il Messaggero, що посилку відправили з Атланти (штат Джорджія).

У музеї припускають, що ця дівчина послідувала прикладу мешканки Канади, яка повернула пʼять артефактів, які вона вкрала у 2005 році. Тоді жінка відправила дві білі мозаїчні плитки, два шматки амфори і фрагмент керамічної стіни в Археологічний парк Помпеїв.

«Хто знає. Можливо, вона чула про жінку з Канади. Цей тяжкий 2020 рік змусив людей задуматися, а також зачепив совість. Через три роки після крадіжки вона його повернула — це дуже важливий символічний жест», — зазначили в музеї.