Вчені зʼясували, як звучить алігатор після вдихання гелію. Дослідники за це отримали Шнобелівську премію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група з пʼяти вчених отримала Шнобелівську премію з акустики за вивчення реву самки китайського алігатора в різних повітряних середовищах. Вони змогли записати голос рептилії, яка вдихнула суміш гелію і кисню.

Про це повідомляє Reuters.

Вчені перевіряли теорію про те, як спілкуються між собою алігатори. Імовірно, алігатори, крокодили та інші рептилії повідомляють про свій розмір тіла і міць у шлюбний період через вокалізацію в голосовому тракті. Рик звучить нижче, якщо рептилія велика. Це і намагалися підтвердити вчені.

Піддослідна самка алігатора після вдихання гелію здивувала вчених. Вона не пищала, як люди або інші тварини — вона видала звук схожий на відрижку.

«Як тільки вона видала звук, це була істерика. Вона недовго «пищала», тому що сама не зрозуміла, що сталося», — заявив один з вчених.

За свою наукову працю група дослідників отримала 10 трильйонів зімбабвійських доларів (4 центи).

  • Шнобелівська (або Ігнобельська) премія — пародія на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Українською мовою її також іноді називають «Антинобелівська премія» або «Шнобелівська премія». Її вручають за досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми». Премію заснував Марк Абрагамс і гумористичний журнал Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»).