У Білорусі шестирічного сина активістів зі школи відвезли до притулку. Вчителі звернулися до органів опіки, бо мати вчасно не забрала дитину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Мінську шестирічного сина активістів громадянської кампанії «Європейська Білорусь», які брали участь в акціях протесту, зі школи забрали до притулку.

Про це мати хлопчика, активістка Олена Лазарчик розповіла білоруському «Радіо Свобода».

«17 вересня під вечір її затримали в Мінську нібито для зʼясування особи. Одразу ж забрали телефон, відвезли до відділку міліції в районі Академії наук і протримали там майже до 11 години вечора», — цитує жінку видання.

За словами Лазарчик, її ні в чому не звинувачували і протоколів не складали.

Водночас через те, що вона до 18:00 не забрала сина зі школи, викладачі викликали органи опіки, і першокласника Артема забрали до соціально-педагогічного центру з притулком Фрунзенського району.

«Ані батьку, ані повнолітній сестрі Марині, ані бабусі зі школи не зателефонували, хоча педагоги мали їхні контактні дані», — наголосила Лазарчик.

Також жінка розповіла, що 18 вересня до них додому прийшли з опіки перевіряти умови життя хлопця, претензій не було, але копію акту їй дати відмовилися.

Через відсутність документу в притулку забрати сина не дозволили, як і побачити хлопчика, пославшись на небезпеку коронавірусу.

Як зазначає видання, у червні Лазарчик затримували за звинуваченням в участі в несанкціонованому масовому заході, перед цим також затримали її чоловіка — активіста Сергія Мацкойтя. Жінці тоді присудили 12 діб арешту, але через три доби залишок вироку замінили на штраф.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Раніше під час протестів білоруські силовики затримали 12-річного мінчанина Ярослава й забрали до Центрального РУВС через те, що хлопець написав фарбою «3%» на асфальті.