«Божа воля». У США ураган повалив пам’ятник, який не дозволили демонтувати активістам Black Lives Matter

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Божа воля». У США ураган повалив пам’ятник, який не дозволили демонтувати активістам Black Lives Matter

@davantelewis / Twitter

У місті Лейк Чарльз, що в Луїзіані, ураган «Лора» повалив спірний пам’ятник Конфедерації, розташований на території суду. Цього літа місцеві активісти Black Lives Matter запропонували перемістити його до музею, але власті вирішили, що він має залишитися на місці.

Зрештою долю пам’ятника вирішила природа, повідомляє Mashable.

Пам’ятник встановили в 1915 році як данину пам’яті епохи «законів Джима Кроу», що наприкінці ХІХ століття встановили расову сегрегацію у штаті.

До року встановлення монументу в більшості південних штатів запровадили закони про сегрегацію в школах, крамницях, транспорты та навіть туалетах — темношкірим заборонялося зʼявлятися в місцях для білих.

На переконання місцевого активіста, який подав петицію про демонтаж статуї, Конфедерація, яку вона уособлює, «буквально символізує білий супремасизм і поневолених афроамериканців».

«Тож цей монумент стоїть перед нашим судом, який має бути місцем, де люди можуть бачити правосуддя та чесність, а у нас там пам’ятник, що репрезентує рабство», — сказав Кері Чевіс наприкінці червня.

13 серпня місцева влада вирішила все ж залишити статую на місці, а вже 27 серпня її повалив ураган.

«Можна сказати, що це божа воля», — прокоментував подію місцевий юрист Дональд Карл Годж.

Новина швидко поширилася на радість громадянам, які виступали за демонтаж пам’ятника. Наслідки урагану в Луїзіані справді страшні, проте є ті, хто радіє принаймні одному з них.

«Цього майже достатньо, щоб змусити вас повірити у вселенську справедливість», — зазначила Крісті Сорнтон, професорка Університету Джона Гопкінса.

Ураган «Лора» обрушився на американське узбережжя Мексиканської затоки минулої доби. Експерти вважають наслідки стихії катастрофічними для довкілля через спричинені нею вибухи на хімічних заводах.