У зоопарку Варшави слониху спробують лікувати від стресу за допомогою екстракту канабісу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У зоопарку Варшави слониху спробують лікувати від стресу за допомогою екстракту канабісу

Michael Davis / Unsplash

У Варшаві співробітники зоопарку хочуть знизити рівень стресу в однієї зі слоних за допомогою масла канабісу.

Про це повідомляє BBC.

Африканська слониха Фредзія почала тривожитися в березні — після смерті Ерни, найбільшої самки та старійшини стада в зоопарку.

Співробітники зоопарку заявили, що Фредзія стала проявляти ознаки стресу, оскільки з усіх сил намагається встановити нові стосунки зі своєю компаньйонкою Бубою. Слонам можуть знадобитися місяці або навіть роки, щоб впоратися зі втратою старійшини та відновити відчуття гармонії у стаді.

Емоційні потрясіння Фредзії надали варшавському зоопарку можливість протестувати експериментальне лікування. Доктор Агнешка Чуйковська та її колеги запустили проєкт, щоб перевірити, чи знижує масло канабісу тривогу у тварин.

Вважається, що масло стимулює вироблення серотоніну та дофаміну — хімічних речовин-посередників у мозку, які можуть допомогти боротися з депресією. Слони в зоопарку стануть першими тваринами, які отримають таке масло, оскільки вони схильні до стресу і водночас їх відносно легко контролювати.

Масло канабісу вводитимуть тваринам прямо до рота або додаватимуть в їжу. Здоровʼя тварин будуть регулярно перевіряти за допомогою аналізів крові. Хоча масло й отримано з канабісу, воно не має психоактивного впливу, оскільки не містить тетрагідроканабінолу.