У TikTok новий тренд — користувачі вдають з себе жертв Голокосту, які розповідають про знущання в концтаборах, перебуваючи в раю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У TikTok новий тренд — користувачі вдають з себе жертв Голокосту, які розповідають про знущання в концтаборах, перебуваючи в раю

Дмитро Мирончук / «Бабель»

У популярному додатку TikTok, який хочуть заборонити у США, з’явився новий тренд — користувачі записують відео, у яких зображують жертв Голокосту з макіяжем, що імітує опіки та синці. За словами деяких з авторів таких роликів, їхня мета — розповісти людям про трагедію, проте тренд розкритикували за безтактність та наругу над пам’яттю справжніх жертв.

Про це повідомляє Insider.

На коротких відео молоді люди прикидаються жертвами Голокосту, які розповідають про свою загибель, перебуваючи у раю. Автори роликів пояснюють, яким чином їх вбили у нацистських таборах смерті.

В інших випадках користувачі просто розповідають про геноцид єврейського народу, використовуючи як задній фон зображення концтабору Аушвіц. Деякі при цьому чіпляють на себе жовті шестикутні зірки, як ті, що були зобов’язані носити євреї в нацистській Німеччині.

Ці відео, які можна знайти за хештегами #Holocaust і #heaven, уже переглянули тисячі людей. Проте вони сподобалися далеко не всім — багато користувачів гнівно висловилися з цього приводу, вважаючи, що Голокост не є вдалою темою для того, щоб «практикуватися в макіяжі». Дехто навіть говорить, що цей тренд уособлює антисемітизм.

Insider поспілкувався з авторкою одного з роликів про Голокост. 17-річна американка пояснила, що хотіла просвітити своїх ровесників та підштовхнути їх до вивчення історії.

«Я завжди цікавилась історією Голокосту й просто хотіла зробити креативне відео, у якому розповіла б про це людям у TikTok», — сказала дівчина, яка побажала не називати своє ім’я.

Попри невинні мотиви авторів цього тренду, є люди, які вважають його чимось на кшталт trauma porn — шокуючих відео про невдачі та страждання інших людей.

«Я маю предків, які були в концтаборах, і зустрічалася з тими, хто пережив Аушвіц. Я хотіла, щоб глядачі усвідомили реальність, яка приховується за таборами, поширюючи історію моєї бабусі-єврейки», — цитує Wired 15-річну Маккайлу з Флориди, авторку одного з трендових відео.

Зображення жертв Голокосту шокує людей, чиї родичі загинули в роки Другої світової війни або пережили концтабори. Зокрема, з цього приводу висловлюються американці єврейського походження.

«Більшість авторів роблять це для хайпу на тренді, щоб отримати більше лайків та переглядів», — вважає 19-річна Бріана з Лос-Анджелесу. На її переконання, короткі відео з TikTok не здатні розкрити всю глибину трагедії та лише знецінюють її історичне значення.

Це не вперше, коли хтось хоче «добитися усвідомлення» або вважає, що робить освітній контент, щоб виправдати тривожні відео з насильством, які можуть шокувати деяких глядачів.

Щось подібне було в квітні цього року — тоді користувачі TikTok записували відео про нібито жертв домашнього насильства, про що розповідав Vice. Виправдання цього тренду було аналогічним.