Бельгійця засудили за п’яне водіння, хоча він не вживав алкоголю. Виявилося, що його організм самостійно виробляв спирт

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Бельгійця засудили за п’яне водіння, хоча він не вживав алкоголю. Виявилося, що його організм самостійно виробляв спирт

JerzyGorecki / Pixabay

Після курсу лікування антибіотиками 47-річний бельгієць почав п’яніти без вживання алкоголю. Лікарі виявили в нього рідкісний стан — синдром автоброварні, за якого мікрофлора травної системи виробляє достатньо спирту для сп’яніння людини. Для боротьби з синдромом чоловіку пересадили кал його дочки.

Випадок та його лікування описав співробітник бельгійської Університетської лікарні в Генті Денні Де Луз, повідомляє Insider.

Спочатку лікарі порадили чоловіку низьковуглеводну дієту та протигрибкові засоби, що зазвичай допомагає при синдромі автоброварні. Втім це не допомогло, і в пацієнта ще траплялися дні, коли він раптово п’янів. Одного разу сп’яніння настало під час їзди, тож у чоловіка вилучили водійські права.

Врешті лікарі запропонували хворому більш радикальний захід — пересадку калу. Зразок трансплантанту, багатого на мікробіоту, взяли в його 22-річної дочки. Кал пересадили до тонкого кишечника і після цього чоловік майже три роки не страждає від постійного сп’яніння.

Вважається, що в синдромі автоброварні винні певні види дріжджів, що живляться вуглеводами, які споживає людина, і виробляють алкоголь — процес аналогічний тому, що застосовують при виробництві спиртних напоїв.

У таких випадках хворі відчувають сильну алкогольну інтоксикацію. В одному з найекстремальніших випадків у крові водія, який страждав від цього синдрому, виявили рівень алкоголю, учетверо вищий за допустимий.

Найбільш схильні до синдрому люди з діабетом і цирозом печінки, оскільки перевищення рівню цукру в крові дає сприятливі умови для дріжджів у травній системі організму.

Також подібний стан спостерігається в людей, які пережили операцію на кишківнику або пропили курс сильних антибіотиків — все це може порушити мікрофлору травної системи.