У КНДР заборонили утримувати собак. Є побоювання, що конфіскованих тварин просто з’їдять

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У КНДР заборонили утримувати собак. Є побоювання, що конфіскованих тварин просто з’їдять

The White House / Flickr

КНДР заборонила тримати вдома собак і оголосила цю звичку частиною «буржуазної ідеології». Власникам наказали здати владі своїх улюбленців, які стали символом заможності у країні, що переживає важку гуманітарну кризу внаслідок стихійних лих, що обрушилися на Корейський півострів і призвели до спустошення державних продуктових резервів.

Про це неназвані джерела повідомили одній з найстаріших газет Південної Кореї «Чосон Ільбо».

КНДР «розпочала боротьбу» з любителями собак серед столичної еліти після того, як у країні стало скрутно з продовольством. Цей крок, який формально захищає країну від «капіталістичного занепаду», вважають спробою відвернути увагу від жахливої економічної ситуації.

За даними джерела газети, диктатор Кім Чен Ин наказав заборонити домашніх тварин як «гнилу моду буржуазної ідеології».

«Власті визначили домогосподарства із собаками та змушують видати їх або конфіскують силою», — сказав співрозмовник «Чосон Ільбо».

При цьому деякі з власників собак відправили своїх улюбленців до зоопарків або продали в м’ясні ресторани. Вони «проклинають Кім Чен Ина у нього за спиною», але це єдине, на що власники собак наразі здатні. Права тварин перебувають в порядку денному КНДР набагато нижче прав людей, яких фактично теж не дотримуються.

Утримання домашніх тварин довгий час вважалося західною модою. Проте після відлиги 1989 року, коли у країні провели Міжнародний фестиваль молоді та студентства, столична еліта почала заводити декоративних собак, що стали символом її статусу.

За даними джерела газети, звичайні люди в КНДР утримують лише свиней та худобу, і домашні собаки в заможного населення викликали обурення. За даними іншого джерела, зазвичай подібні заходи виконують без належного ентузіазму, проте цього разу все «дуже серйозно».

Як зазначає The Brussels Times, забороною собак Кім Чен Ин «вбив двох зайців одним пострілом»: «Він знищує живий символ економічної нерівності та водночас сприяє вирішенню продовольчої кризи».

Традиція поїдання собак давно пішла на спад у Південній Кореї, проте вважається, що на півночі досі працюють ресторани, в яких подають собаче мʼясо.

За даними південнокорейського видання Daily NK, що співпрацює з мережею інформаторів із КНДР, вилучати собак почали ще в липні — усіх улюбленців вагою понад 15 кг повинні були здати до м’ясних ресторанів.

Власникам дали розписки про відшкодування, за якими вони мали отримати олію та рис 10 жовтня. На момент публікації матеріалу Daily NK до ресторанів Пхеньяну здали собак, сукупна вага яких перевищила 700 кг.