Президент США заявив, що «іспанський» грип призвів до завершення Другої світової війни. Вона почалась через 21 рік після пандемії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президент США заявив, що «іспанський» грип призвів до завершення Другої світової війни. Вона почалась через 21 рік після пандемії

Скриншот / CNN

Президент однієї з найбільш розвинених країн світу — США — заявив, що пандемія «іспанки» призвела до закінчення Другої світової війни, хоча вона почалась лише через 21 рік після завершення всесвітнього спалаху грипу.

«У 1917 році велика пандемія була жахливою річчю, що призвела до смерті 50—100 мільйонів людей і, ймовірно, зупинила Другу світову війну. Усі солдати були хворі. Це була жахлива ситуація», — сказав Дональд Трамп.

У своєму виступі президент США припустився одразу двох помилок.

Імовірно, Трамп мав на увазі не Другу, а Першу світову війну, коли грип справді ускладнив ситуацію на фронті та швидко обігнав за кількістю жертв сам збройний конфлікт.

Проте пандемія «іспанки» почалася не в 1917, а в 1918 році — в останні місяці війни. Відповідно до даних Центру контролю та профілактики захворювань США, поширенню грипу сприяли умови воєнних дій: міжконтинентальне перевезення військ, тісні позиції, табори тощо.

За різними оцінками, «іспанка» призвела до смерті 40—100 млн людей в усьому світі, тобто близько 5% населення Землі на той час.

Свою назву грип отримав через те, що про нього вперше повідомили в нейтральній Іспанії, яка не була першою країною, де зафіксували стрімке поширення хвороби. Наразі достеменно невідомо, звідки почалась пандемія, оскільки цензура воєнного часу не дозволяла пресі говорити про хворобу, яка вразила армію та населення.