Японським бандитам заборонять роздавати дітям солодощі на Гелловін. Поліція побоюється вуличних війн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Японським бандитам заборонять роздавати дітям солодощі на Гелловін. Поліція побоюється вуличних війн

elmimmo / Flickr

Членам кримінальних угруповань Японії хочуть заборонити контактувати з дітьми й роздавати їм солодощі та гроші на Гелловін. В останні роки цим активно займаєься найбільший у країні клан «Ямагуті-гумі».

Про це повідомляє The Guardian.

Якудза в Японії перебуває в стані занепаду — чисельність банд суттєво скорочується, а законодавство ускладнює їхнє утримання. Загалом у країні нараховується близько 28 тисяч членів якудзи, а в найбільшому клані «Ямагуті-гумі» їх зараз майже 9 тисяч.

Із 2013 року «Ямагуті-гумі» активно взаємодіє з дітьми та навіть запрошує їх до своєї штаб-квартири у прибережному місті Кобе, що на південному заході країни. Там бандити роздавали дітям, одягненим у гелловінські костюми, барвисті мішки, повні солодощів і закусок. Врешті, на це звернули увагу.

Вважається, що таким чином 105-річний клан спробував покращити свою репутацію на тлі суворих державних заходів щодо боротьби з організованою злочинністю та розколів у своїх лавах. Поліція занепокоєна можливістю вуличної війни між бандами і планує подати законопроєкт про заборону членам якудзи робити подарунки неповнолітнім.

Законопроєкт розглядатимуть восени. Якщо його ухвалять, членам банд заборонять контактувати з дітьми. Злісним порушникам цього обмеження загрожує пів року в’язниці або півмільйона єн штрафу ($4,6 тис.). Освітяни водночас пояснюють школярам небезпеку участі в заходах якудзи.

Клан «Ямагуті-гумі» у кращі роки контролював до половини всіх банд Японії та мав близько $6,6 мільярда.