Двоє нігерійців хвалилися мільйонам підписників в Instagram своїм багатством. Це допомогло ФБР їх затримати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Videvo

Федеральне бюро розслідувань США за сприяння поліції ОАЕ затримало двох нігерійців, яких звинувачує в шахрайстві та відмиванні грошей. Допомогла їм у цьому соцмережа Instagram.

Про це пише CNN.

29-річний Олалекан Джейкоб Понле і 37-річний Рамон Олорунва Аббас опинилися серед 12 нігерійців, яких затримали працівники поліції в Дубаї за підозрою в кібершахрайстві та відмиванні грошей.

Поліція емірату конфіскувала $40 млн готівкою, 13 автомобілів класу люкс вартістю $6,8 мільйона, 21 компʼютер, 47 смартфонів та адреси близько двох мільйонів передбачуваних жертв шахрайських операцій.

Як пише видання, Аббас мав в Instagram майже 2,5 млн підписників, з якими регулярно ділився фотографіями свого розкішного життя, нібито займаючись будівельним бізнесом. Однак, американські правоохоронці підозрюють Понле та Аббаса в тому, що вони видавали себе за працівників різних американських компаній і розсилали листи на адреси корпоративної електронної пошти, обманом підштовхуючи отримувачів цих листів переправляти мільйони доларів на свої особисті рахунки.

ФБР розповіло, що в їхніх Instagram-акаунтах були збережені електронна пошта та номер телефону для того, щоб убезпечити обліковий запис. В ФБР отримали цю інформацію і повʼязали її з електронною поштою і номером телефону в фінансових операціях, які проводили шахраї. Також пошта зберігала листи, в яких були дані про багатомільйонні перекази.

Акаунти шахраїв в Apple і Snapchat також забезпечили інформацію, яка допомогла слідчим підтвердити їхні особи, адреси та звʼязок з іншими підозрюваними. Навіть фотографії зі святкування дня народження Аббаса в Instagram допомогли підтвердити його особу. В одному з постів Аббаса було зображення святкового торта з логотипом Fendi та мініатюрним зображенням його в оточенні маленьких сумок. Дата народження зловмисника збігається з датою, зазначеною ним у заяві на візу до США.

І Аббас, і Понле екстрадовані до США. Суд Чикаго висунув їм обвинувачення у змові з метою інтернет-шахрайства та відмиванні та привласненні сотень мільйонів доларів. Якщо Аббаса і Понле визнають винними, їм загрожує до 20 років вʼязниці.