Прикордонна служба США заарештувала вантаж з 13 тоннами волосся. Воно могло належати китайським вʼязням

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Співробітники прикордонної служби Нью-Йорку вилучили вантаж із 13 тоннами натурального волосся. Вони могли належати китайським вʼязням.

Про це пише CNN.

Вантаж привезли з китайського регіону Сіньцзян, що може свідчити про можливі порушення прав людей, які перебувають у вʼязницях. Служба митного і прикордонного контролю США вже вдруге за рік конфіскує товари з Китаю, які, ймовірно, виготовлені з волосся увʼязнених. Вартість товарів — понад $800 тисяч доларів.

«Виробництво цих товарів є дуже серйозним порушенням прав людини. Постанова про затримання має показати всім, що США не буде толерантно ставитися до незаконних і нелюдських дій», — кажуть у Службі митного та прикордонного контролю.

Сіньцзян — це автономний сільський регіон на північному заході Китаю, в якому проживає близько 11 мільйонів уйгурів. Це корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони становлять близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно і етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, як і Тибет на півдні країни.

За оцінками Держдепартаменту США, понад мільйон уйгурів перебувають під вартою у великій мережі таборів у Сіньцзяні. За інформацією з різних джерел, там з ними «жорстоко поводяться», їх «катують» і «піддають фізичному та сексуальному насильству».