«Усі формати відомі ЦВК». У Кремлі відреагували на голосування на лавці, у багажнику й на камені

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Кремлі відреагували на повідомлення ЗМІ про перебіг голосування за поправки до Конституції про обнулення президентських термінів Володимира Путіна. У деяких випадках росіяни голосують у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі, повідомляє Meduza.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не сприймає повідомлення ЗМІ про хід голосування як «правду в першій інстанції». Він запропонував перевіряти, чи не є ці повідомлення фейком.

«Я не впевнений, що це відповідає дійсності. У даному випадку відмовляємося сприймати публікації в якихось інтернет-ресурсах як правду в першій інстанції. На жаль, більше приводів сприймати це як неправду», — сказав Пєсков.

Але, додав речник Путіна, навіть якщо це і виявиться правдою, «тут головне — чи відповідає закону».

«Навіть якщо це так, усі формати голосування, які доступні для громадян, відомі ЦВК. […] На лавочці чи не на лавочці, тут головне — відповідає це закону чи ні», — сказав Пєсков.

Хіба голосувати на вулиці законно? (за поправки в Росії — так)

Meduza раніше проаналізувала рекомендації виборчим комісіям щодо профілактики ризиків, повʼязаних з коронавірусом. Ці рекомендації узгодили і затвердили ще 10 червня 2020 року.

У пункті 1.1 цього документа зазначено, що якщо приміщення, де зазвичай проводять голосування, не відповідає вимогам епідемічної безпеки, можна обладнати майданчик на відкритому повітрі — на прибудинкових територіях або територіях загального користування. Наприклад, перед входом до виборчої дільниці або де-небудь поблизу.

Тобто формально проведення голосування на пеньку або камені не суперечить офіційним рекомендаціям, якщо ті розташовані поруч з приміщенням, в якому зазвичай проводиться голосування.

  • У Росії 25 червня розпочалося голосування щодо поправок до Конституції, яке триватиме сім днів, до 1 липня. Серед поправок — обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Якщо громадяни проголосують за, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки. Хоча зміни до Конституції вже схвалила Держдума, Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні.
  • Путін не виключає, що балотуватиметься на пʼятий термін, якщо буде ухвалена відповідна поправка до Конституції. За його словами, без ухвалення поправки чиновники замість нормальної роботи почнуть «шукати наступників».