На аукціоні в Лондоні продають записи Ньютона з незвичайним (і вкрай неприємним) способом лікування чуми

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
На аукціоні в Лондоні продають записи Ньютона з незвичайним (і вкрай неприємним) способом лікування чуми

Michael Podger / Good Free Photos

На аукціоні Bonhams в Лондоні продадуть кілька нотаток видатного вченого Ісаака Ньютона, у яких він пропонував лікувати бубонну чуму за допомогою блювоти жаб.

Про це пише The Guardian.

Нотатки є коментарями тоді ще молодого студента до книги лікаря і вченого Яна ван Хельмонта про чуму. Ван Хельмонт був практикуючим лікарем в Антверпені в 1605 році, коли місто постраждало від чуми. Ньютон вчився у Трініті-коледжі Кембриджського університету, коли заклад закрили через епідемію бубонної чуми. Епідемія призвела до смерті близько 100 тисяч жителів Лондону між 1665 і 1666 роками.

Ньютон пише, що кращий засіб для лікування чуми — «жаба, підвішена у димовій трубі протягом трьох днів, яка, нарешті, вивергає вміст шлунка на блюдо з жовтого воску незабаром після смерті». Пізніше все це разом з висушеною і перетертою в порошок жабою перетворюється на таблетки для розсмоктування або нанесення на уражену ділянку.

Ці документи ніколи раніше не включали в жодні збірники. Коли Ньютон помер у 1727 році, його величезний архів дістався його племінниці Кетрін Кондуїтт. Архів залишався в сімʼї до 1872 року, коли нащадок вченого, Ісаак Ньютон Уоллоп, пʼятий граф Портсмуту, пожертвував праці свого предка Трініті-коледжу. Кембридж зберігав тільки математичні та наукові статті та повернув родині більш спірні праці Ньютона з алхімії, теології та філософії. Ці папери, зокрема нотатки Ньютона про ван Хельмонта, були продані в 1936 році приватним колекціонерам.

Аукціон Bonhams планує виручити за ці записи $80—120 тисяч. Торги ведуться через інтернет, аукціон триватиме до 10 червня.