«Батут працює!» Ілон Маск підколов голову Роскосмосу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Батут працює!» Ілон Маск підколов голову Роскосмосу

Win McNamee / Staff

Голова компанії SpaceX Ілон Маск на пресконференції щодо запуску в космос першого приватного корабля Crew Dragon підколов голову російського космічного відомства Дмитра Рогозіна. Той у 2014 році, після введення санкцій, запропонував США доставляти астронавтів на орбіту за допомогою батута.

«Батут працює!» — сказав Ілон Маск після розповіді представника NASA про сподівання на добрі стосунки та співпрацю з Росією в космічній галузі. Ніхто не зрозумів, про що йдеться, і Маск пояснив, що це «внутрішній жарт».

Річ у тому, що у 2014 році, коли США ввели проти Росії санкції за анексію Криму, тоді ще віцепрем’єр Дмитро Рогозін посміявся з обмежень на експорт продукції високотехнологічної галузі.

За його словами, санкції «бумерангом вдарять» по самих американцях, бо в них немає власних потужностей для відправки астронавтів на Міжнародну космічну станцію.

«Проаналізувавши санкції проти нашого космопрому, пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батута», — написав він у Twitter.

У 2017 році Рогозін знову згадав про батут, підкреслюючи, що Росія все ще допомагає американським астронавтам.

«Росія все ще здійснює доставку американських та інших астронавтів до МКС нашими засобами виводу, хоча були розмови про те, щоб запропонувати їм використовувати батут замість космічних кораблів, щоб дістатися до МКС», — цитував віцепрем’єра Росії канал «Россия 24».