У Танзанії коронавірус «виявили» у кози та папайї, а президент закликає лікуватися травами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Танзанії коронавірус «виявили» у кози та папайї, а президент закликає лікуватися травами

Zahaoha / Pixbay

До Національної лабораторії Танзанії потайки здали зразки від кози, вівці та папайї, і в них виявили коронавірус. Президент підозрює саботаж серед працівників і погану якість імпортних тестів.

Про це повідомляє Quartz.

За останній місяць у Танзанії кількість заражених коронавірусом зросла з 20 до 480 осіб, що зробило країну однією з лідерів із захворюваності в Африці. Проте президент Джон Магуфулі вважає, що така кількість може бути неточною через технічні несправності чи погану якість тестів.

Магуфулі, який має докторський ступінь з хімії, заявив, що до лабораторії надіслали кілька зразків від тварин і фруктів під виглядом зразків від людей, і в них виявили коронавірус. Це дало президенту підстави вважати, що висока кількість хворих насправді може бути помилковою.

«Я завжди висловлював підозри щодо того, як наша Національна лабораторія працює з коронавірусом», — сказав він.

Експерти з охорони здоров’я давно критикують Танзанію через легші карантинні заходи проти суворих обмеженень в інших країнах Східної Африки. Натомість президент запропонував молитися за перемогу над коронавірусом — церкви та мечеті у країні на карантин не закрили.

Додаткові побоювання викликала смерть трьох членів парламенту від опозиції, в яких були симптоми коронавірусу. Опозиція відмовилась ходити до парламенту і закликала до самоізоляції, але президент пригрозив штрафами за прогул засідань.

Магуфулі вірить у можливість лікування коронавірусу трав’яними засобами і хоче імпортувати їх з Мадагаскару, президент якого Анрі Радзуеліна рекламує натуральні ліки від хвороби, яка охопила весь світ. Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що немає жодних доказів дієвості таких ліків.

Обраного у 2015 році Магуфулі називають «бульдозером» за його популістські рішення — такі як звільнення великої кількості урядовців чи несподівані візити до державних установ. Серед танзанських користувачів Twitter став популярним хештег #WhatWouldMagufuliDo? — ним закликають президентів сусідніх країн діяти так само жорстко, як Магуфулі. Також президент зазнав критики через погіршення ситуації з правами людини після заборони навчання для вагітних дівчат.