У Саудівській Аравії зарядка телефона завадила вирішити суперечливий момент під час футбольного матчу

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Під час матчу футбольного чемпіонату Саудівської Аравії між командами «Аль-Наср» і «Аль-Фатех» судді не вдалося вирішити суперечливий епізод через зарядження телефона одним із працівників стадіону. Про це повідомляє Arriyadiyah.

Коли суддя хотів використати відеосистему допомоги арбітрам (Video assistant referee, VAR), яка дозволяє переглянути суперечливий момент, вона не спрацювала, бо працівник стадіону відʼєднав VAR, щоб зарядити свій телефон. Звільнивши розетку для нього, працівник стадіону не знав, що саме відключає від енергопостачання.

Голова місцевого суддівського комітету Фернандо Трисако після матчу заявив: «Як технологія, VAR все ще має безліч недоліків». Відомо, що матч усе-таки закінчився перемогою «Аль-Наср» з рахунком 1:0.

Система VAR була схвалена Міжнародною федерерацією (ФІФА) в 2016 році, а вже в 2017-му була використана на Кубку конфедерацій. У 2018 році систему застосували на Чемпіонаті світу в Росії. Наразі VAR використовується в провідних європейських лігах, а також у Лізі чемпіонів.

  • Рік тому ФІФА заявила про плани використовувати замість бічних арбітрів роботів. В останні роки у футболі все більшого поширення набувають сучасні технології. Першим кроком ФІФА стала функція автоматичного визначення голу.
  • У вересні минулого року в УЄФА запровадили відеоповтори в Лізі чемпіонів і чемпіонаті Європи з футболу. Система дозволяє арбітрам розбирати суперечливі випадки на полі за допомогою відеозапису. Під час кожного матчу у спеціальній відеокімнаті працюють відеосуддя, помічник відеосудді та оператор відеоповторів, які розбирають суперечливі моменти.