«Я чортів ідіот». Маск на суді заявив, що помилився щодо дайвера, якого обізвав «педопарнем»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Гендиректор Tesla і SpaceX Ілон Маск вже близько року судиться з британським дайвером Верноном Ансвортом, який вимагає у нього $75 тис. за образу у Twitter. Маск назвав дайвера «педопарнем» після суперечки в соцмережах.

The Guardian опублікувала нові судові документи стосовно цього процесу, в яких йдеться, що Маск вже шкодує про те, що образив британця. За словами винахідника, його ввів в оману приватний детектив, якого він найняв, щоб судитися з Ансвортом. Саме цей детектив, за словами Маска, повідомив, що Ансворт повʼязаний з європейцями, які «займаються неналежною сексуальною поведінкою у Таїланді».

Тепер він змінив свою думку. «Я чортів ідіот», — заявив Маск перед суддями.

Що сталося?

64-річний британський фінансист і дайвер Вернон Ансворт у 2018 році допоміг врятувати 12 тайських хлопчиків з підводної печери Тхам Луанг — четвертого за величиною печерного комплексу Таїланду. Діти з екскурсоводом збиралися пройти до пляжу Паттайя, написати на стінах печери свої імена та повернутися назад. Але під час екскурсії почався сильний дощ, і вони не змогли вибратися — тунелі, що зʼєднують печери, затопило.

Щоб вивести дітей із затопленої печери, організували рятувальну операцію, яка широко висвітлювалася у ЗМІ. До порятунку дітей підключився весь світ, в операції брали участь близько 100 дайверів і майже дві тисячі волонтерів. Свою допомогу запропонував і Ілон Маск. Він заявив про намір побудувати на SpaceX невелику субмарину. Її корпус представляв би собою порожню трубу для подачі рідкого кисню від паливної системи ракети Falcon 9. Але рятувальники відхилили цю ідею, назвавши її непрактичною. А Ансворт, який брав участь у рятувальній операції, назвав пропозицію Маска піаром.

У відповідь Маск опублікував твіт: «Ми підготуємо підводний човен, щоб він проник до печери. Пробач, педопарень [pedo guy], ти сам напросився». За це Ансворт у 2018 році подав до суду на Маска, він назвав натяки на педофілію необґрунтованими і зажадав від засновника Space $75 тис. за моральну шкоду.

Під час судового засідання Маск сказав: «Я не збирався звинувачувати пана Ансворта в педофілії. У відповідь на його зауваження в інтервʼю CNN я хотів образити його у відповідь, висловивши свою думку, що він здавався гидким і старим». Наступне засідання суду призначили на 2 грудня.